Ит Лидери

Частен инвестиционен фонд придобива Qlik за 3 млрд. долара

Computer World

Доставчикът на инструменти за визуализация на данни Qlik ще бъде закупен от частния инвестиционен фонд Thoma Bravo за 3 млрд. долара. По думите на Ларс Бьорк, главен изпълнителен директор на разработчика сделката ще осигури на компанията „допълнителна гъвкавост“.

Qlik е известна със своите BI продукти, предлагащи функции за моделиране на данни. Според компанията основното предимство на нейните решения е възможността за самообслужване, т.е. добиване на необходимите данни без за целта да е необходима помощта на ИТ специалист.

Във вторник бордът на директорите на Qlik е одобрил сделката на цена 30,50 долара за акция. По същото време същия ден ценните книжа на компанията се търгуваха по 30,18 долара. Също така продажната цена отразява и 40% увеличение спрямо цените на акциите от преди 3 март 2016 г.

В Qlik започнаха да обмислят продажба след натиск от страна на хедж фонда Elliott Management, който в началото на март т.г. обяви, че притежава 8,88% от компанията, придобити за около 200 млн. долара. По подобен начин фондът доведе до продажбите и на други компании като Compuware, Blue Coat и Infromatica.

Thoma Bravo притежава инвестиции няколко технологични компании, сред които е и споменатият доставчик на услуги за оптимизация на IBM Compuware.

Очаква се сделката да бъде финализирана през третата четвърт на настоящата година. Управленският й екип също не се предвижда да бъде заменян.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X