Ит Лидери

Стартира европейският домейн на кирилица – .ею

Computer World

Александър Главчев

От 1 юни ще бъде отворена регистрацията за домейни на кирилица за всички в Европейския съюз. „.ею“ бе представен официално на събитие в столицата, организирано EURid, която поддържа домейна на Европа „.eu“ и представителството на Европейската комисия у нас.

По думите на Джовани Сепия, мениджър външни връзки в EURid, процесът е финализиран едва сега поради бюрокрация. Той обяви стартирането на новия домейн за крайъгълен камък в развитието на европейския интернет, тъй като потвърждава една от основните ценности на ЕС – езиковото равноправие. Също така, според него, това е и крачка е посока формиране на европейски цифров единен пазар.


Стартира европейският домейн на кирилица – .ею

© Computer World, Computerworld.bg

„Стартирането на домейн на кирилица ще предостави възможност на все повече хора да се възползват от възможностите на виртуалното пространство както за комуникация и бизнес, така и за запазване на културната ни идентичност – сподели Огнян Златев, ръководител на Представителството на ЕК в България. – Това е в унисон с девиза на ЕС „Единни в многообразието“.“

Всички имена на домейни, регистрирани на кирилица, използващи разширението „.eu“ ще бъдат преминат през процес по уеднаквяване, в рамките на който ще бъдат прехвърлени към новия „.ею“. Това ще стане в рамките на три години, през които сайтовете ще са достъпни и с двете разширения. От EURid обаче подчертават, че потребителите ще плащат само за един домейн. Според организацията в края на процеса българските страници ще имат „характерен и отличаващ се профил в интернет пространството на Европа“.


Стартира европейският домейн на кирилица – .ею

© Computer World, Computerworld.bg

Домейните на кирилица са интересни за бизнесите, те се индексират по-точно от интернет търсачките, особено ако в адресите се съдържат по-специфични букви като Щ, Ъ, Ю или Я. По този начин страниците им стават по-лесно откриваеми и оптимизирани за точната дума, търсена от клиента.

3 862 467 е общия брой домейните с раширение „.eu“ през 2015 г., като в сравнение с 2014 г. по този показател се наблюдава минимален спад от 0,01%. От EURid обаче посочват, че средният годишен ръст от 2008 г. насам е 6,05%. Това е организация е нестопанска цел, която работи с акредитирани регистратори и предлага обслужване на 24-те официални езика на ЕС.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X