Ит Лидери

Google Assistant бие Siri на Apple, но цената е поверителността?

Computer World

Google демонстрира своя нов гласов асистент, наречен недвусмислено Google Assistant, по време на своята конференция I/O в Сан Франциско, САЩ. Очаква се софтуерът да надгради настоящия Google Now, но дори сега предимствата му пред неговия основен конкурент – Siri, са очевидни. Интересното обаче е, че е не е сигурно дали в Apple изобщо желаят да наваксат тази преднина.

Според слухове Siri ще стане достъпна и за потребителите на Mac компютри, като официална информация в тази насока може да се очаква в средата на юни по време на конференцията WWDC 2016. Същевременно от демонстрациите на Google става ясно, че услугата Siri трябва не само да не е обвързана с определена платформа, а да бъде и по-персонализирана.

Поверителност срещу персонализация

За разлика от Google, Facebook и други технологични компании, печелещи от реклами, Apple не събира потребителски данни тъй като няма нужда от тях. Тя прави пари от продажбата на хардуер, от месечни такси за платени услуги като iCloud и Apple Music и др. Това означава, че почти всичко за потребителя остава на устройството, което затруднява достъпа до тази информация, така че Siri да се възползва от нея. Трудно, но не и невъзможно. Информацията за банковите карти на клиентите се съхранява в Apple Pay, но Siri не може да поръчва такси например.

Този проблем може да бъде решени с публикуване на приложно-програмен интерфейс за Siri, който да е достъпен за разработчиците на приложения. Според скорошна статия в Reuters обаче, недостатъците на помощника могат да бъдат обяснени с позицията на Apple по отношение на поверителността.

Още с придобиването на Siri преди пет години е взето решение, че информацията, получавана от помощника, ще се съхранява отделно от останалите потребителски данни. Това означава че той не разполага със знания, чрез които да помага на потребителя.

Кейтлин МакГари, Macworld (САЩ)

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X