Ит Лидери

Google изправена пред 3 млрд. евро глоба?

Computer World

На интернет гиганта Google може да бъде наложена рекордна санкция в размер на 3 млрд. евро. Тя се очаква в резултат на 6-годишно разследване на Европейската комисия (ЕК) и касае доминиращата позиция на компанията при търсенето в инернтет.

Разследването на ЕК е започнало през 2010 г. и финалът му се очаква това лято, т.е. това може а се случи още в края на юни, съобщава британското издание The Telegraph, позовавайки се на анонимен източник.

Цитираната санкция е по-ниска от законовия минимум, според който глобата трябва да е 10% от оборота на Google в световен мащаб. В такъв случай тя би трябвало да е около 6,6 млрд. евро.

От Google не коментират съобщението за потенциалната глоба. Представител на комисаря по конкуренцията Маргете Вестагер пък сподели, че разследването продължава, допълвайки че не коментира медийни спекулации.

Това е едно от двете антимонополни разследвания, които ЕК води рещу Google. Другото касае операционната система Androi. Според разследващите компанията я използва за възпрепятстване на алтернативи на собствените си услуги.

Също така средата на април ЕК обвини гиганта и в злоупотреба с господстващо положение при интернет търсенето в Европа чрез системно приоризизиране на собствената си услуга за сравнение на цени при пазаруване, Google Shopping.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X