Ит Лидери

Спад на приходите от външен сторидж в CEMA за пръв път от 6 г. насам

Computer World

Продажбите на външни решения за съхранение на данни в CEMA (Централа и Източна Европа, Близкия изток и Африка) са намалели с 10 на сто през 2015-а спрямо година по-рано, съобщава IDC. През последните години регионът бе развиващите се, от гледна точка на доставките в този сегмент, като последното свиване е отчетено през 2009 г.

Стойността на доставките на външни решения за съхранение на данни е спаднала до под 2 млрд. долара. Същевременно общият капацитет на продадените решения е нараснал с 27%.

Редно е обаче да се отбележи, че при преизчисляване на сумарния оборот в евро, то е налице 7% ръст.
Спадът се дължи на свиването на приходите от външни решения за съхранение на данни в Русия – 18%. В останалата част от Централна и Източна Европа се отчита едноцифрен ръст, посочват от IDC.

Оборотите в Близкия изток и Африка обаче също са под нивото от 2014 г., отбелязвайки свиване с 4 на сто.

От гледна точка на решенията спад е налице при сегмента на решенията, базирани изцяло на твърди дискове – 24%. Хибридните продукти (дискове + флаш) са с почти плосък резултат, а изцяло флаш базираните бележат 103% ръст спрямо 2014 г. Ръстът в последната категория в Близкия изток и Африка е още по-впечатляващ – 208 на сто.

Ръстът в Централна и Източна Европа (без Русия) е дошъл най-вече от по-големите пазари в региона – Полша, Чехия и Румъния, най-вече благодарение на проекти за консолидация на ресурси в центрове за данни, съобщава анализаторската компания. На по-малките пазари макроикономическите ефекти са били по-осезаеми, което е оказало негативно влияние върху броя и размера на сключваните сделки.

В Близкия изток и Африка (т.нар. регион MEA) Турция е единствената от петте най-големи държави, в която е налице ръст на приходите в сегмента (+11%).

Класацията на трите топ технологични доставчика е непроменена спрямо 2014 г. EMC, HPE и IBM държат общо 67% от този пазар.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X