Ит Лидери

Иран се стреми към ИТ лидерство в Близкия изток

Владимир Владков

Владимир Владков

ИКТ секторът трябва да стане основа за икономическа експанзия на Иран, според шестия поред петгодишен план за социално-икономическо развитие на Ислямската република с теократична форма на управление. Това обясни на форума Bulgarian ICT Watch 2016, Цветан Алексов, ръководител на Службата по търговско-икономическите въпроси към Посолството на България в Техеран.След отпадане на повечето международни санкции срещу Иран, вниманието на европейските партньори към тази страна се засили, каза Алексов. - Редица големи компании вече отвориха офиси там, тъй като това е един от най-важните пазари на услуги в ИКТ сектора в Близкия изток. В същото време държавата осъществява стриктен контрол върху структуро определящите отрасли, а частни предприятия има само в сферата на търговията и услугите.“

Иран има стратегическо разположение в региона на Близкия изток с обширен излаз на Персийския и Оманския залив, тя е естествен мост между Европа и Централна и Средна Азия, граничи по суша и море с 15 държави, с които има сравнително добри транспортни връзки, а и прави сериозни инвестиции в модернизирането им. „Иран е важна регионална сила с нарастващо влияние сред мюсюлманските държави и върху световната икономика и енергийна сигурност“, добави Алексов.

Населението е от над 79,2 млн. души, от които 61% са перси и родствени етнически групи, 16% са азербайджанци и 10% кюрди. То нараства с по 1 милион души всяка година, а 70 % от жителите са под 30-годишна възраст. „Над 80% от населението е грамотно, а при завършилите висше образование превес имат жените студенти, особено в техническите специалности, коментира Алексов. - Това е едно високообразовано, консуматорско общество.“

В същото време в Ислямската република е установен клерикален режим, при който властта на всички нива е съсредоточена в ръцете на шиитското духовенство. „Начело на държавата е Върховен лидер на Ислямската революция, а президентът е ръководител на изпълнителната власт. Системата е безпартийна – съставена е от политико-религиозни фракции, характеризиращи се като клерикални течения и определяни най-общо като „консерватори” „неоконсерватори/умерени” и „реформатори“. В момента превес имат умерените и реформаторите“, обясни ръководителят на СТИВ Техеран.

Иран е 20-та икономическа сила по паритет на покупателната способност, но е едва на 32-о място по номинален БВП, въпреки че притежава най-големите запаси от природен газ в света и 9% от световните запаси на нефт, четвърто място по доказани залежи. В Иран са и 7% от доказаните запаси на минерали в света, което прави страната 15-ата най-богата на минерали страна в световен мащаб - 5% от доказаните световни запаси на цинк, 4% от световните запаси на мед и 3% от световните резерви на желязна руда.

В същото време в областта на ИКТ страната е изявен вносител засега. За периода 2010 – 2014 г. в Иран са внесени електрически и електронни технологии на стойност от 4,3 до 6,1 млрд. евро годишно. Прогноза за следващите 5 години е вносът да надхвърли 12 млрд. евро на година. Износът на ИТ продукти и услуги е на стойност едва 0,15% от износа на непетролни продукти за 2015-2016 г.

При 80 милиона население броят на валидните IP адреси в Националната информационна мрежа е около 11 милиона, а броят на регистрираните домейни .ir е само 635 хиляди. Персийският език е на 13 място в света сред езиците, ползвани в уеб сайтове. Активните абонати на мобилните оператори са почти колкото е населението – 71 млн., а абонатите на стационарните телефони са 30 млн. Абонатите на мобилен интернет, ползващи GPRS мрежи, са над 22,7 млн., а на широколентови 3G/4G услуги – 7 милиона. Има и 1 милион абонати на WiMAX услуги. По данни на иранското Министерство на комуникациите, международният интернет трафик на един потребител е едва 17 Kbps.

Именно затова по индекс на развитие на ИКТ сектора Иран е на 94 място, но по отношение на индекса за глобална киберсигурност GCI 2014 страната е на 19 място в света. За да промени това Иран е приела стратегия за развитие на ИКТ сектора си, наречена Визия 2025 – Национална пътна карта на научните приоритети. Приоритетните области са 6, като всички са свързани с ИКТ, включително биотехнологии, ядрени технологии, нано технологии, авиация, нефт и газ. Икономика, базирана на знанието, е в основата на сегашната шеста петилетка на Иран. Страната ще насърчава внедряването на съвременни технологии и ноу-хау, инвестициите в изграждане на технологични паркове, както и създаването на стартиращи фирми в ИКТ сектора.

„Един от начините за сътрудничество с иранските фирми е представяне на местни панаири“, съветва Алексов. На предстоящия на 22 до 25 май 2016 г. Техерански международен панаир ще се представят технологични предприятия от повече от 20 държави на изложбена площ от над 6000 кв.м, каза Алексов. Те са специализирани в следните области: медийни технологии, информационни и комуникационни технологии; нефтена, газова и нефтохимическа промишленост; автоматизирани и интелигентни системи; биотехнологии и медицинско оборудване; нанотехнологии; възобновяеми и нови източници на енергия и аеронавтика.

По време на панаира ще се проведе и изложението INOTEX 2016 - платформа за представяне на най-новите иновативни и технологични достижения, обмяна на информация, обсъждане на нови идеи в научната и развойната сфера, осъществяване на контакти с потенциални търговски партньори и инвеститори не само от Иран, но и от страните-участници, добави Алексов.

Предстои и 17-ото Международно изложение за телекомуникации, информационни технологии и мрежи IRAN TELECOM 2016, организирано от PALAR SAMANEH. То е специализирано в следните области: мобилни комуникации, комуникационни и интернет услуги, навигация, мрежи, информационни технологии, периферия и компоненти, системи за съхранение и оборудване, услуги, картови технологии, офис автоматизация – оборудване и аксесоари, софтуерни системи, заяви ръководителят на СТИВ-Техеран.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X