Ит Лидери

Оборотът от хардуер за виртуална реалност – над $2 млрд. през 2016 г.

Computer World

Доставките на хардуер за т.нар. виртуална реалност ще отбележат силен ръст през 2016 г., достигайки 9,6 млн. устройства до края на 2016 г., прогнозира IDC. На чело на класациите се очаква да бъдат предложенията на компании като Samsung, Sony, HTC и Oculus, като общия оборот в категорията ще достигне около 2,3 млрд. долара. Междувременно ръстът при продуктите за т.нар. добавена реалност ще е по-умерен. Според анализаторите комбинираните доставки на двата вида хардуерни решения ще надминат 110 млн. бр. през 2020 г.

От IDC идентифицират три основни категории устройства на пазарите за добавена и виртуална реалност. Те включват продукти без екрани, използващи дисплеите на определени смартфони (пример: Samsung Gear VR); устройства разчитащи на връзка с компютър, игрова конзола и др. (пример: Oculus Rift) и самостоятелни такива, които разполагат с процесори (пример: Microsoft HoloLens). От IDC подчертават, че умишлено не правят прогнози продуктите на базата на Google Cardboard или други подобни, които не включват електроника.

Очаква се продажбите на устройства, разчитащи на връзка с конзола или компютър, на Oculus, HTC и Sony да достигнат 2 млн. бр. през 2016 г. Основният стимул за придобиване на такива продукти ще бъде играенето на игри.

Устройствата за добавена реалност ще навлизат на пазара по-бавно. От IDC очакват голямо бъдеще за продуктите на компании като Microsoft и Meta, посочвайки, че те имат потенциала да променят начините за взаимодействие с технологиите на принципно ниво. В същото време обаче анализаторите подчертават, че тези решения много по-трудни за разработка от продуктите за виртуална реалност.

Световни доставки на устройсвтва за виртуална и добавена реалност 

Продуктова категория

Доставки през 2016 г. (млн.бр.)

Доставки през 2015 г. (млн.бр.)

Среден ръст 2016-2020 г. (%)

Virtual Reality Hardware

9,6

64,8

183,8

Augmented Reality Hardware

0,4

45,6

189,8

Източник: IDC, април 2016 г.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X