Ит Лидери

Теленор със 75% покритие на 4G, ще вдигне скоростта до 100 Mbps

Computer World

Александър Главчев

75% от населението на страната вече обхваща изгражданата от Теленор България (Telenor) мобилна мрежа от четвърто поколение, която операторът стартира през декември 2015 г. На медийно събитие компанията обяви, че е готова да увеличи максималната скорост на сваляне на данни от 75 на 100 Mbps, след като получи допълнителен честотен спектър от КРС в обхвата около 1800 MHz.

Към момента новата мрежа на Теленор обхваща всички населени места с население над 5 хил. жители, около половината от селищата с население между 2 и 5 хил. души. След като през декември бе обявено, че покритие е изградено в основните зимни курорти, сега то е разширено и в най-големите летни туристически дестинации по Българското черноморие.


Теленор със 75% покритие на 4G, ще вдигне скоростта до 100 Mbps

© Computer World, Computerworld.bg

По думите на Стайн-Ерик Велан, изпълнителен директор на Теленор България, разрешението за ползване на допълнителни честоти от страна на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) се очаква в най-близко бъдеще. Освен увеличаване на скоростта това ще позволи на компанията да разшири обхвата на 4G мрежата си и към по-малките населени места.


Теленор със 75% покритие на 4G, ще вдигне скоростта до 100 Mbps

© Computer World, Computerworld.bg

Мрежата от четвърто поколение вече е достъпна и в софийското метро, обяви Владимир Радойчич, главен технически директор на телекома. Друга новина е стартирането на 4G роуминг в Гърция, Норвегия, Сърбия и Черна гора, като предстои аналогична услуга да е достъпна в още страни като Германия, Италия, Франция, Испания, Австрия, Великобритания, Турция и др. Също така, по думите му, трафикът на данни в мрежата на телекома е нараснал близо 5 пъти от началото на 2014 г. до момента.

„Мобилният интернет вече расте по-бавно (3%) защото наближаваме точката на насищане – заяви Мила Кушева, директор „Потребителски и SOHO маркетинг”. – Същевременно 4G предизвика силна реакция у клиентите, като потреблението нараства с почти 50%. Това се случи почти непосредствено след пускането на покритието през декември.” Друг отчетлива тенденция се наблюдава при търсенето на 4G смартфони. В момента телекомът отчита 123% повече продадени такива устройства спрямо началото на 2015 г.

Карта на покритието на 4G мрежата на Теленор към април 2016 г.


Теленор със 75% покритие на 4G, ще вдигне скоростта до 100 Mbps

© Computer World, Computerworld.bg

Новост в предложенията на компанията е „Джобен 4G пакет” за индивидуалнa wi-fi гореща точка. Той включва т.нар. mi-fi рутер, който позволява на едно домакинство да си спести разходите за закупуване на 4G устройства или за смяна на СИМ картите, обясни Кушева. Пакетът позволява свързване на до 10 устройства и предлага 5 GB общо интернет потребление на месец. Освен това в него са включени и 10 GB трафик към сайта за споделяне на видео Vbox7.com. Месечната такса за този пакет е 18,99 лв.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X