Ит Лидери

“Лицето ти е големи данни” или краят на анонимността

Computer World

Повечето хора считат, че са анонимни и непроследими в момента в който станат от компютъра и излязат от социалната мрежа. Един експеримент на руски фотограф обаче показва точно обратното – той демонстрира колко лесно е да бъде добита информация за случайни спътници в метрото.

В проект, озаглавен “Лицето ти е големи данни” ("Your face is big data”) студентът от Московската школа по фотография и мултимедия Родченко (Московская школа фотографии и мультимедиа имени Родченко) Егор Цветков фотографира около 100 случайни хора в метрото. След което, използвайки приложението за лицево разпознаване FindFace, се опитва да ги проследи в руската социална мрежа VK.

Задачата се оказва абсурдно лесна за 60-70% от заснетите хора на възраст межу 18 и 35 г. При по възрастните това се оказва по-трудно.

Провеждайки експеримента Цветков е успява да научи много за напълно случайни хора. “За мен беше много некомфортно да играя ролята на уеб преследвач – споделя той. – Целта на моя проект обаче бе да покажа колко лесно технологиите разбиват всякаква възможност за поверителност.”

Това е бъдещето, заключва Цветков. Повече информация за неговия експеримент може да бъде открита на фотографския сайт Birds in Flight.

Системите за разпознаване на лица се използват широко от полицейски сили по целия свят. Повечето хора обаче продължават да считат, че достъпът до подобни инструменти е в ръцете само на държавни органи.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X