Ит Лидери

Трето издание на академията “Иновация в действие”

Computer World

Александър Главчев

Трето издание на академия “Иновация в действие” стартира производителят на индустриална химия Солвей Соди. Организаторите на инициативата очакват над 100 участници, след като през 2013 г. техният брой бе 55, а през 2015 г. нарасна още около 20 души. Също така през тази година академията е подкрепена от нови партньори – медодобивният завод Аурубис България и Българската мрежа на глобалния договор на ООН.

Желаещите настоящи студенти или завършили висше образование през последните пет години могат да кандидатстват с проекти в следните три теми:

  • Социални иновации за ефикасно използване на ресурси;
  • Технологични иновации за ефикасно използване на ресурси;
  • Здравословен живот и спортуване.

Формата за регистрация ще е активна на сайта на инициативата след средата на април. “Иновация в действие” се провежда едновременно в София и Варна, като участниците от други градове ще имат възможността да са вклюват чрез онлайн обучителни сесии. Академията завършва с конкурс, като отличените получават като награда възможности за допълнително обучение и образование.

“Много млади хора имат нови идеи, но трудната част е тяхната реализация, ако не разполагаш със собствен бизнес или не си част от голяма компания – сподели Спирос Номикос, изпълнителен директор на Солвей Соди АД, по време на официалния старт на новото издание на инициативата. – Това, което искаме да дадем на младите допълнителен “багаж” от знания, който да ги насочи къде да отидат и в какво да внимават, така че проектите им да станат реалност.”

Цветелина Тенева, основател на The Business Institute, партньор на инициативата, най-общо казано представлява серия от практично ориентирани работилници, в които млади хора има възможност да създадат идеи и те да бъдат развити. Всички участници минават през безплатни обучения и получават подкрепа е експертни мнения  от ментори и лектори-практици. “Тънката червена нишка през цялото време е обучението и образованието”, подчерта Тенева.


Трето издание на академията “Иновация в действие”

© Computer World, Computerworld.bg

Българската мрежа на глобалния договор на ООН възнамерява да превърна инициативата в колективен проект, което ще доведе до включването в нея на още компании, обясни нейният председател – Огнян Траянов. Той подчерта че говорейки за иновации не трябва да се разбира предприемачество, тъй като иновациите биха могли да бъдат реализирани по други начини. Целта според Траянов е подкрепата на всички възможни такива пътища.

Пазарът днес не прощава статичността и компаниите трябва постоянно да преосмислят своето съществуване, сподели Тим Курт, изпълнителен директор на Аурубис България АД. По думите му организациите не следва да очакват иновациите да идват само от техните развойни отдели, които после да бъдат окомплектовани в бизнес модел. Вместо това те трябва да са отворени и да се оглеждат за различни източници за иновации.


Трето издание на академията “Иновация в действие”

© Computer World, Computerworld.bg

Официален гост на събитието бе и Н.Пр. Аник Ван Калстер, посланик на Белгия в България. Тя изрази своето задоволство от факта, че е част от проекта вече трета година и че той е доказал ефективността си.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X