Ит Лидери

Благоевград може да стане ИКТ център като Пловдив до 5 г.

Владимир Владков

Подпомагане на икономическото и обществено развитие и повишаване конкурентоспособността на икономиката чрез развитие на ИКТ, насърчаване и подпомагане на образованието по софтуерни специалности на ученици и студенти, обвързване на образованието с конкретните потребности на ИКТ, насърчаване на развитието на уменията на 21-ви век с фокус върху дигиталните умения и програмирането, както и насърчаване на научните изследвания и връзката „наука – бизнес“.

Това са приоритетите, записани в Меморандума за сътрудничество, което са подписали участниците в кръглата маса „Развитието на ИТ сектора в България и възможностите на община Благоевград". Събитието на 8 април бе организирано от Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) съвместно с община Благоевград и евродепутати от групата на ЕНП в Европейския парламент. Партньори в документа са община Благоевград, БАИТ, Българска аутсорсинг асоциация, Българска асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), Българска академия на науките, Американският университет в България и Югозападният университет.

Очакванията на ИКТ сектора към бизнес средата в Благоевград бяха представени от Петър Иванов, председател на УС на БАИТ. „За да може да се развива бизнес в даден град на първо място са кадрите. Именно поради дефицитът на квалифицирани специалисти компаниите организират частни обучителни академии – в рамките на инициативата eSkills for Jobs сме събрали 37 академии към момента“, заяви Петър Иванов. Според него Благоевград може да привлича кадри от съседните държави. Освен това правителството е започнало оптимизация на процедурата по издаването на „сини карти“, а браншовите ИКТ организации работят съвместно с администрацията, за да се постигне общ срок, в който разрешителното да бъде издадено. „Благоевград би могъл при усилена работа да бъде стане ИТ център и се надявам след една година да видим района доста по-напред в развитието на ИТ сектора“, добави председателят на УС на БАИТ.

„Стремим се да създаваме прозрачна бизнес среда. Едно от най-големите ни предимства са младите хора, които живеят и учат в Благоевград, защото ИКТ индустрията трябва да има добра инфраструктура и добре образовани хора“, каза кметът на Благоевград Атанас Камбитов.

„Трябва да стимулираме дигитализирането на бизнеса и придобиването на умения за ползване на цифрови технологии от страна на все повече хора. Само така ще можем да се възползваме максимално от възможностите на единния цифров пазар в ЕС“, допълни евродепутатът Ева Паунова, която активно работи по въпросите, свързани с единния цифров пазар е и посланик на електронните умения. Информационните технологии са навсякъде и нека отношението на тази възможност за развитие в Благоевград се запази, заяви евродепутатът Владимир Уручев.

Благоевград е на картата на дигиталните магистрали, тъй като 8 от общините в областта са свързани с високооптична връзка, каза зам.-министър Валери Борисов, и добави, че до 2020 г. всички 265 общини в България ще бъдат включени в тази мрежа. Борисов прикани Благоевград да бъде сред първите общини, които ще се присъединят към облака на държавната администрация, който е факт от един месец.

Николай Ангов, съветник по образование на вицепремиера Румяна Бъчварова, представи Стратегията за обучение на 30 000 ИТ специалисти, която предвижда комплекс от мерки, с които да бъде увеличен броят на студенти в ИКТ специалностите. По думите му икономическата ефективност на стратегията е 15 пъти, т.е. за всеки 1 лев, който сега държавата дава, през 2030г. възвращаемостта ще бъде 15 лв.

Градовете, които са средно големи, са много важни – с хора, с таланти, с креативна и рекреативна индустрия, каза Анна-Мари Виламовска, секретар на президента на България по иновации и здравеопазване. „Вярваме, че Благоевград може да е като Пловдив след 5 години“, добави тя.

Пламен Цеков от Българската аутсорсинг асоциация посочи конкретни мерки, реализирани от община Пловдив, които Благоевград също би могъл да приложи. От своя страна, Филип Мутафис от БАСКОМ също посочи наличието на многобройни частни обучителни инициативи в сферата на ИКТ и добави, че младите хора, които движат ИТ индустрията трябва да бъдат допуснати да преподават в университетите.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X