Ит Лидери

Бавен ръст на ИТ харчовете предвижда Gartner

Владимир Владков

Времената на двуцифрени растежи за технологичните компании отдавна са отминали и няма изгледи скоро да се върнат. Въпреки че фирмите преминават към облака и внедряват нови технологии, за да останат конкурентни, глобалните разходи за ИТ ще са почти същите тази година, като ръстът до 2020 г. ще остане много слаб, заявиха от Gartner.

Фирмата за пазарни прогнози предвиждат, че световните ИТ разходи ще достигнат през тази година $3,49 трилиона, или 0,5% спад спрямо 2015 г. Новата прогноза е по-лоша от предишната, която очертаваше 0,5% ръст. Промяната е резултат от нарастващата сила на американския долар спрямо другите валути.

В постоянна валута, която елиминира ефектите от растящия долар, ИТ разходите ще се покачат с 1,6 тази година, отбелязва Джон Дейвид Ловлок, вицепрезидент на Gartner. Това обаче също е спад спрямо 2015 г., когато глобалните ИТ инвестиции скочиха с 2,4% спрямо 2014 г.

Нещата няма да се подобрят през следващите няколко години, добавя той. В постоянна валута Gartner предвижда ръст на глобалните ИТ разходи в размер на 2 до 3 процента за периода 2017 до 2020 г.

Това не е заради фирми, които избягват да харчат за нови технологии, казва Ловлок. В днешната несигурна икономика компаниите са твърде заети да оптимизират разходите, харчейки за т.нар. инициативи за цифрова трансформация. Тези инициативи могат да включват облачно базирана корпоративна технология като CRM софтуер за по-добра връзка на бизнеса с партньори и клиенти. Машинният интелект е друг пример за технология, водеща до цифрова трансформация. В крайна сметка свиването на разходите в някои области и увеличаването в други не води до нарастване на общите ИТ разходи.

Тази тенденция води до различни „пострадали технологии“. За корпоративен софтуер ще бъдат похарчени общо $321 млрд. тази година, което е 4,2% ръст в щатски долари. Gartner очаква отлагане на внедряването на Windows 10 и Windows Server 2016. „Това не се дължи на самите продукти, това е знак, че несъществените разходи се отлагат“, обяснява Ловлок.

По подобен начин все по-бавното обновяване при PC-ата и мобилните телефони намалява инвестициите в цялата продуктовата категория, която включва също таблети, принтери и ултрамобилни компютри. Глобалните харчове за устройства ще се свият с 3,7% спрямо 2015 г., спадайки до $626 млрд. през тази година, допълват от Gartner.

В други категории Gartnet предвижда 2,1% ръст на инвестициите в системи за ЦОД, които ще достигнат $175 млрд.; ИТ услугите, включително облачен софтуер, ще нараснат с 2,1% до $929 млрд.; а телекомуникационните услуги ще спаднат с 2% до $1,47 трилиона.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X