Ит Лидери

3D биопринтер ще възстановява загубени зъби

Computer World

Учени от Университета Грифит (Griffith University), Австралия, работят над нов начин за възстановяване на извадени зъби и дори части от челюстната кост. Те възнамеряват да заменят протезите с помощта технологии за триизмерен печат.

По думите на изследователите последните достижения в областта на тъканното инженерство позволява създаване на нови “собствени” зъби фрагменти от кости за имплантиране в челюстта на пациента.

Процесът започва със сканиране на поразената област, след което с помощта на CAD инструмент се създава дигитално представяне на бъдещия имплант. Специален биопринтер в рамките на единен процес изготвя костна тъкан, сухожилия и т.нар. зъбен цимент.

В момента подобни импланти се оформят от собствени тъкани на пациента, но в някои случаи те не са в достатъчно количество. По думите на учените новият подход ще е по-малко инвазивен и ще носи по-малко рискове от усложнения. В момента се провеждат предварителни изследвания, а тестовете върху хора биха могли да започнат до година-две.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X