Ит Лидери

WhatsApp вече криптира изцяло съобщенията между потребителите

Computer World

Популярният мобилен комуникатор WhatsApp (собственост на Facebook) обяви, че увеличава сигурността услугата си по обмяна на бързи съобщения чрез криптиране. На теория тази стъпка би трябвало да затрудни хакери или държавни структури да получат достъп до съобщенията.

От компанията обясняват, че шифроването става автоматично и достъп до разговорите ще имат само участниците в тях. Криптоключовете се съхраняват при клиентите, а не на сървър на WhatsApp, като освен това за всички съобщения се създава нов такъв. Т.е. дори по някакъв начин ключът да бъде извлечен, той няма да позволи получаване на достъп до минали или бъдещи съобщения.

Трябва да се подчертае, че в случая става дума за прихващане на изпратени съобщения. Разбира се винаги е възможен сценарий за достъп до тях през отключен смартфон.

Стъпката от страна на услугата идва на фона дебат свързан с криптирането на системите за публични комуникации. Според WhatsApp през февруари броят на потребителите на програмата е достигнал 1 млрд. души.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X