Ит Лидери

Финално: Foxconn купува 66% от Sharp за $3,4 млрд.

Computer World

Китайската компания Foxconn Technology Group, позната най-вече като асемблатор на много от продуктите на Apple, придобива мажоритарен дял от световно известната японска марка Sharp. Договорената сума от 389 млрд. йени (3,43 млрд. долара) обаче е по-ниска от предварително спряганите над 6 млрд. долара.

Очаква се сделката да подобри позициите на Foxconn при предлаганите от компанията услуги по асемблиране и ще й даде достъп до широк кръг от електронни компоненти и потребителски устройства. Второто ще позволи на производителя да обхване по-голям дял от добавената стойност между проектирането и доставката на продукти.

Sharp e известна като производител на домашна техника, най-вече около бизнеса си с телевизори, но предлага също така принтери, проектори, телефони и POS системи. Освен това компанията произвежда голяма част от компонентите за своите продукти, включително LCD панели, захранвания, радио приемници и електронни сензори за цифрови фотоапарати.

Напоследък обаче бизнесът на японския производител върви надолу като загубите през последното тримесечие на финансовата 2015-а възлизат на 208 млн. долара, а за деветте месеца от началото на годината пък наближават 1 млрд. По всичко личи, че очакваните резултати за последната четвърт, приключваща на 31 март, също не са розови.

През февруари Sharp удължи за още една година стратегията си за намаляване на разходи чрез намаляване на възнагражденияна на служителите си (с 3% за мениджмънта и с 2% за останалите служители). Мярката влезе в сила в средата на 2015 г.

Слабите резултати на Sharp почти провалиха сделката с Foxconn. В края на февруари от японската компания обявиха, че бордът на директорите й е постигнал съгласие за емитиране 3,28 млрд. обикновени акции на цена 118 йени на акция и на 8,62 млрд. такива без право на глас за 11800 йени всяка, в замяна на плащане в размер 489 млрд. йени от страна на китайците. Почи веднага Foxconn замрази сделката за проучване на дълговете на Sharp.

Проучването е довело до сериозно намаляване на предлаганата сума по сделката.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X