Ит Лидери

Започна проучване за QA и тестване на софтуера в ЦИЕ

Computer World

На 28 март Централно и източноевропейската аутсорсинг асоциация (Central and Eastern European Outsourcing Association - CEEOA) започна новото издание на проучването си “CEE QA Outsourcing Review 2015-16”. Основната цел на изследването е да разкрие най-новите тенденции в осигуряване на качеството и тестване на софтуера и да разучи какво е текущото състояние на обема и качеството на QA услугите и практиките в 16 държави от региона на Централна и Източна Европа. Проучването осигурява на потенциалните клиенти актуална информация, която може да им бъде полезна при взимането на решения относно QA аутсорсинг дейности в региона.

Данните за доклада ще бъдат събрани посредством платформата за онлайн анкети QAList, както и чрез интервюта на най-големите QA консултантски компании и експерти в областта на QA услугите от 16 държави в ЦИЕ.

Изследването се провежда под ръководството на Украинската хайтек инициатива (Ukrainian Hi-Tech Initiative) – водещо украинско обединение в сферата на офшорни софтуерни разработки и ИТ услуги.

“В днешно време ИТ индустрията играе ролята на двигател на икономическо развитие. Въпреки икономическата криза, ИТ сферата показва стабилен ръст и се появяват все повече важни клъстери, предоставящи услуги. Един от тези клъстери в ИТ индустрията и софтуерния развой са осигуряването на качеството и тестването на софтуера.

Съвременният потребител е много взискателен и не прощава грешки или неизправности при услугите, които използва. Ето защо важността и значението на услугите по QA и тестване нарастват бързо. Използването на QA на фазата на разработката и подготовката за пускане на продукта е гаранция за надеждност, сигурност, производителност и ползваемост на софтуера. Това са най-важните фактори за успеха на продукта, като се има предвид и жестоката конкуренция за потребители днес. Тестването на софтуера и подобрението на всички несъответствия в текущата му производителност гарантира положително потребителско изживяване при взаимодействието с продукта.

През 2015 г. QA аутсорсинг услугите бележат активен темп на растеж в Централна и Източна Европа. Ние асоциираме този ръст с факта, че днес не е достатъчно за един тестер да бъде просто добър изпълнител на услуги по тестване на софтуера. Аналитичното мислене, нестандартното мислене, желанието да се достигне до причините за несъответствие и активното участие в търсене на решение – това са основните характеристики на добрия тестер, които отразяват манталитета на източноевропейските и славянските култури.

Взимайки предвид всички тези фактори, CEEOA заедно с Украинската хайтек инициатива реши да проведе проучването “CEE QA Outsourcing Review 2015-16”, за да демонстрира необходимостта и потенциала на QA и тестинг услугите в ЦИЕ”, коментира Виктор Мазнюк, основател на Украинската хайтек инициатива.

Асоциацията CEEOA отправя покана към всички компании предоставящи QA аутсорсинг услуги от CEE региона да се включат в онлайн проучването и така де затвърдят позицията си на водещи играчи на пазара на този пазар.

Пълната версия на проучването ще бъде публикувана до края на месец май 2016 г.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X