Ит Лидери

И Samsung с операционна система за Интернет на нещата

Computer World

Операционна система за Интернет на нещата разработва Samsung Electronics. Тя ще е от типа Real-Time Operating System (RTOS) и ще бъде с отворен код.

Т.нар. “реалновремеви операционни системи” обработват данни данни без забавяне и разполагат със скромен набор от функции. Подобни разработки се използват например в марсоходите на NASA. На Земята пък те намират приложения в системи безопасност в автомобили, в производствено оборудване и т.н. Основното изискване към RTOS е гарантирано предоставяне на резултат в предварително зададен времеви диапазон, който по правило е доста кратък.

Засега от Samsung не съобщават името на операционната система нито някакви подробности за нея. Очаква се първите данни да бъдат огласени през април 2016 г. по време на форума Samsung Developer Conference в Сан-Франсиско, САЩ.

Единственият известен детайл е, че компанията възнамерява да разработи функции, позволяващи на управляваните от нея устройства да работят без никаква човешка намеса – например отключване на вратата или включване на осветлението, когато собственикът наближи жилището си.

В Samsung разчитат да намалят проблемите със съвместимостта благодарение на отворения код на разработката и възнамеряват да не се ограничават в собствена екосистема. Не е изключено тя да бъде изградена на базата на Tizen – друга ОС, която компанията използва в умни часовници и телевизори. Също така възможно е тя да е съвместима със системата Brillo – подобна ROTS разработка на Google.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X