Ит Лидери

IBS представи очаквани и обновени решения за съвместна работа на IBM

Computer World

Александър Главчев

Десето издание на превърналия се в традиция форум, посветен на продуктите за съвместна работа на IBM, проведе фирма IBS Bulgaria. “Винаги сме усещали тези решения като ключ към производителността и креативността на екипите (в компаниите)”, заяви Горан Ангелов, управител на фирмата по време на официалното откриване на събитието. Според организаторите IBM Connect 2016 Sofia е локално продължение на голямата конференция на IBM, която се проведе между 31 януари и 3 февруари в град Орландо, САЩ.

По думите на Ангелов представяните от компанията новости в сферата в известен смисъл представляват еволюция на електронната поща, която продължава да оцелява въпреки очакванията на много хора. “E-mail-ът обаче след пет години няма да е това, което е днес и той не е същото нещо, което беше преди десет – подчерта управителят на IBS. – В съвместната работа навлизат технологиите, които сме свикнали да ползваме в публичните услуги. Тук не става дума за социални мрежи, които вече задължително присъстват в организациите. Става дума за съвсем нов начин за работа.”

Технологичните решения за комуникация и съвместна работа увеличават връзките в екипите и ангажираността на служителите по отношение на общата кауза. Това от своя страна води до по-голям ангажимент и при клиентите, както и по успешен бизнес, обясни Мирослав Долапчиев, управляващ съдружник на IBS Bulgaria, на който бе поверена въвеждащата лекция на събитието.


IBS представи очаквани и обновени решения за съвместна работа на IBM

© Computer World, Computerworld.bg

По думите му днешната работна среда е белязана от информационна претовареност, идваща както отвътре на самата организация, така и отвън. Долапчиев цитира изследване на Harvard Business Review, които наричат ефекта “Colaborative overload”. На базата на анкета, проведена сред служители в 300 компании, е установено, че 80% от работното време се използва за срещи, изпращане и четене на съобщения в електронната поща и разговори по телефона. Т.е. работата се върши някъде в останалите 20 на сто.

Също така за последните две десетилетия съвместните дейности в предприятията са се увеличили с 50%, което оказва най-голямо влияние върху най-ценните хора в организацията – тези които знаят най-много и които са желани във всеки екип. Съвсем логично това води до по-слаба ангажираност и ниска удовлетвореност от работата, с всички произтичащи от това последствия.

Според IBM светът навлиза в ерата на т.нар. “когнитивен бизнес”. “Технологията вече е готова да разбере начина по който работим – посочи Долапчиев. – Да се учи от нашите предпочитания и да ни помогне да взимаме по-добри решения.” Знанията на споменатите най-ценни служители на компаниите най-често се разпространяват под формата на неструктурирана информация, която е “неразбираема” за традиционните ИТ решения. Дори нещо повече – всъщност около 80% от данните по света са на тъмно, под формата на видео, аудио, картини и т.н.

На конференцията в Орландо IBM представи нов инструмент за сътрудничество, носещ кодовото име Project Toscana. Проектът обединява вече налични технологии с цел създаване на екипи и координиране на тяхната работа в реално време. Очаква се решението да види бял свят през втората половина на настоящата година и ще включва бързи съобщения, работа и обмяна на документи и файлове в един общ информационен поток.

Друга новост от компанията е партньорството с облачното решение за съхранение на данни – BOX. По думите на Долапчиев, това което различава тази услуга от многото други на пазара е нейната насоченост към корпоративните потребители. В услугата винаги е ясно къде физически се намира даден файл, което е особено важно имайки предвид изискванията на ЕС за това данните на местните потребители да се съхраняват на територията му.

В рамките на събитието бяха представени подобрени версии на продуктите Verse и Connections, които вече предлагат нови възможности за връзка с партньорски приложения. Работата с приложенията се улеснява с интелигентната когнитивна платформа IBM Watson, която ще може да влиза в ролята на виртуален помощник.
Разбира се, голяма част от коференцията бе посветена на приложенията Notes и Domino.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X