Ит Лидери

1,7 млрд. евро похарчени при търговци у нас с Visa карти през 2015 г.

Computer World

Годишният размер на изхарчените средства при търговци с карти Visa, издадени от български финансови институции, са нараснали с 18% на годишна база и са надхвърлили 1,7 млрд. евро. ПОС транзакциите за всяка карта пък са се увеличили с почти 20 на сто на годишна база, отчитат от Visa Европа във своя годишен финансов доклад.

Общо похарчените средства с Visa дебитни и кредитни карти през миналата година възлизат в на 6,5 млрд. евро, което представлява увеличение от 14% на годишна база. Средната стойност на транзакция е в размер на 38,2 евро.

Онлайн разплащанията с карти Visa при търговци, обслужвани от български банки, са достигнали 328 млн. евро – почти 17% ръст.

Употребата на безконтактни карти в България също набира популярност, отчитат от Visa Европа, в сектори като супермаркети, телекомуникации, бензиностанции, вериги за бързо хранене, кино салони и аптеки. Към момента има повече от 30 хил. безконтактни терминали в цялата страна, което е 37% от общия брой такива устройства. Оборотът през последните 12 месеца се е увеличил с над 663%, а броят на осъществените безконтактни транзакции е нараснал с 535%.

„2015 година беше изключително успешна година – растежът се запазва, финансовото ни представяне продължава да бъде силно, а компанията се ползва с репутацията на уважаван бизнес, който българските потребители виждат като сигурен и надежден партньор, когато става въпрос за техните всекидневни разплащания – каза Красимира Райчева, мениджър на Visa Европа за България. – Продължаваме да работим с правителството, банките-членове и българските търговци, за да осигурим на картодържателите достъп до отлична инфраструктура и висококачествени технологии за разплащане.”

В Европа, Visa се похвали с рекордни приходи от 2,31 млрд. евро – с 25% повече спрямо същия период предходната година. Компанията отговаря за 1 от всеки 5,70 евро похарчени на континента днес, като броят на картите Visa, издадени в Европа, вече възлиза на 522 млн. – или повече от една Visa карта на всеки възрастен жител. Общият потребителски разход при търговци се е повишил със 7,7% за последните 12 месеца (до 1,58 трилиона евро).

Единственият отчетен спад е в ръста на транзакциите на ПОС при търговци, който е бил 7,7% през 2015 г. и 8,7% - година по-рано. От компанията поясняват, че причина за това е несигурната обстановка в някои части на Европа.

Visa се обединява в една компания

През ноември Visa Inc. и Visa Европа обявиха окончателното споразумение за придобиването на Visa Европа от Visa Inc. и създаването на единна глобална компания. Сделката предстои да получи регулаторни одобрения и се очаква да приключи през третото фискално тримесечие за 2016 г. на Visa Inc. (т.е. – април-юни).

„Тази сделка ще отключи значителна стойност за членовете както чрез платеното възнаграждение, така и защото Бордът смята, че обединена Visa ще бъде в по-добра позиция, за да обслужва нуждите на клиентите оттук насетне – споделя Гари Хофман, председател на борда на Visa inc. – Също така сме уверени, че Visa Inc. е ангажирана с дългосрочни инвестиции и развитие на европейския бизнес.”

Никола Хус, главен изпълнителен директор на Visa Европа коментира: „Представяме се изключително добре. Въпреки това, в дългосрочна перспектива и на фона на бързоразвиващата се среда, нарастващата глобализация, засилването на регулацията и конкуренцията, няма по-добро време за обединяването на двете компании в едно. (...) Интегрирането в един глобален бизнес ще ни осигури финансовата възможност и оперативния капацитет да осигурим следващото поколение от разплащания в цяла Европа чрез изграждане на дълбоки партньорства с нашите съществуващи и нови клиенти.“

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X