Ит Лидери

Intel може да използва графични технологии на AMD

Computer World

Intel води преговори с AMD за лицензиране на графични технологии Radeon, които да използва в свои процесори. В момента компанията използва разработки на Nvidia в сделка за 1,5 млрд. долара, срокът на която обаче, според Bloobmerg, изтича през първото тримесечие на 2017 г.

Ежегодно Nvidia получава по 67 млн. долара благодарение на сделката – 5% от приходите от чипове, използващи нейни графични технологии.

Промяната вероятно няма да повлияе осезаемо потребителите, тъй като и в момента лицензът не включва трансфер на технологии с марката Nvidia в чиповете на Intel. Новината обаче оказа влияние върху цените на акциите на AMD и Nvdia, като тези на първата поскъпнаха с 6,1%, а на втората – поевтиняха с 0,7%.

По думите на Кристофър Роланд, анализатор в FBR & Co., Intel възнамерява да използва технологиите на AMD в свои сървърни продукти.

Настоящата потенциална сделка не е първият случай на съвместна работа на двата конкурентни производители на процесори. Компаниите работят заедно с Razer по проект, т.нар. Razer Core, за свързване на настолна графична карта с лаптоп.

Интересно е да се отбележи, че в момента AMD плаща лиценз на Intel, за да може да произвежда x86 процесори.

Графичните технологии попаднаха във владение на AMD, след като през 2006 г. тя придоби производителя ATI Technologies за 5,4 млрд. долара. През 2010 г. компанията се отказа от използването марката, като обаче запази името на продуктовата линия Radeon.

Интересно е още да се спомене, че AMD наскоро отдели бизнеса си с графични карти в специално звено, което се грижи за свързаните с Radeon софтуер, хардуер и интелектуална собственост. В известна степен това може да се интерпретира като “възраждане” на ATI.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X