Ит Лидери

Предстои стартиране на български картов продукт за банки

Computer World

Александър Главчев

Стратегически за България е добре да разполага с национална система за банкови карти, която да позволява задържане на финансови средства в пределите на страната и да се предлага на по-конкурентни цени. В момента над 90 на сто от транзакциите с издадени в България банкови карти се извършват на територията на страната, като същевременно 99% от тях минават през системи като MasterCard и Visa. Това сподели Стоилка Арсова, директор “Национална картова схема” в Борика-Банксервиз, по време на конференция посветена на сигурността при онлайн разплащанията, проведена паралелно с изложението Security Expo 2016.

За целта от Борика-Банксервиз, с подкрепата на БНБ, през 2014 г. е стартиран проект “Национална картова схема”, който цели въвеждане на банкови продукти с бранда “BCard”. През 2015 г. е събран целият набор от необходими документи и е започнало включване на банки. В момента участниците в новата схема са шест на брой. Пускането на картов продукт пък се намира в предпилотна фаза.

Според Арсова, в момента липсата на национална картова схема води до “изтичане” на около 6 млн. лв. годишно. При запълване на наличния бизнес потенциал обаче, идващ от сфери като електронното управление например, тази сума може да достигне 200 млн. лв.

“Намираме се в конкурентна обстановка, където обменните такси стават еднакви. Т.е. не е проблем за търговец от чужбина да дойде в България и да управлява своя бизнес при същите условия и парите му да излизат към Visa или MasterCard сетълмента – обясни Арсова. – Когато обаче продуктът е български, то той ще мине през тукашна инфраструктура и парите ще останат в пределите на страната.” Предварителните анализи показват, че извършваните по такава схема вътрешни трансфери ще бъдат с около 45% по-евтини.

В презентацията си Арсова направи преглед на ситуацията при електронните и мобилните плащания у нас. По думите й в момента около 42% електронните трансфери представляват плащане на ПОС, като 58% от използването на банкови карти представлява теглене на пари от банкомат. Въпреки отчитания ръст на безкасови плащания според нея България продължава да е последна по този показател в Европа, където средното съотношение ПОС към банкомат е 79 към 21%. Същевременно и у нас е налице общата миграция от електронно към мобилно банкиране при физическите лица. По думите й корпоративните клиенти ще продължат да предпочитат електронно банкиране и занапред.


Сред прeдпоставките за развитие на мобилните плащания са присъстващите във все повече смартфони NFC (Near Field Communication) възможности, на които разчитат системи като Apple Pay, Android Pay и Samsung Pay. Друг фактор (свързан с първия) е технологията HCE (Host Card Emulation), която позволява най-чувствителните данни да се съхраняват извън мобилното устройство, а да бъдат под контрола на издателя на картата. През 2018 г. се очаква две трети от телефоните да разполагат с NFC възможности. Навлизането на съответните ПОС терминали пък се очаква да достигне около 78%.

По отношение на сигурността влияние оказва навлизането на биометричните четци – на първо време такива за пръстови отпечатъци. Това улеснява т.нар. многофакторна автентикация – например чрез сканиране на пръста, плюс въвеждането на стандартния ПИН. Налице са и други технологии, с които експериментират различни финансови институции, като сканиране на вените на дланта, лицево разпознаване, гласово разпознаване и т.н.


Предстои стартиране на български картов продукт за банки

© Computer World, Computerworld.bg

Останалата част от форума за сигурност при дигиталните разплащания мина под знака на технологиите. Филип Мутафис, член на управителния съвет на Българска асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) откри събитието и направи преглед на това как в момента предимно софтуерните нововъведения променят пейзажа на сигурността и налагат промени в на практика всички сфери на бизнеса.

На конференцията презентации изнесоха още Георги Маринов, изпълнителен директор на ePay; Петър Ванчев, председател на УС на Българската асоциация по електронна търговия (БАЕТ) и собственик на store.bg; Антон Сотиров, специалист по онлайн плащания в Tickey, както и Радослав Гайдарски, главен оперативен директор, и Веселин Борисов, главен експерт по комуникационна информационна сигурност от Imperia Mobile.

Организатор на конференцията е “Интер Експо Център” с подкрепата на БАСКОМ и БАЕТ. Вървящото паралелно изложение за сигурност и смарт технологии Security Expo пък се провежда от 16 до 19 март. То се организира от “Интер Експо Център” съвместно с БТПП под патронажа на Министерството на вътрешните работи на България.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X