Ит Лидери

Apple: ФБР може да ни накара да подслушваме американци през iPhone

Владимир Владков

Шефът на отдела за онлайн услуги на Apple Еди Кю предупреди, че ако ФБР успее да се наложи в сегашния мегаскандал, Apple може да бъде принудена да ползва камерата или микрофона на iPhone за подслушване на хора.

В интервю за испаноговорящо предаване по Univision в сряда Кю защити отказа на Apple да сътрудничи на съда и да изпълни заповедта да помогне на ФБР при извличане на данните от iPhone, използван от един от терористите в Сан Бернардино.

Той заяви, че предоставяйки на ФБР т.нар. от компанията „задна вратичка“ към данните в iPhone, това ще се превърне в наклонена плоскост, която би създала опасен прецедент.

„Когато те ни принудят да създадем нова система, която да прави нови неща, къде ще свърши всичко това?“, каза Кю.

„Някой ден например ФБР може да поиска от нас да отворим камерата, микрофона на вашия телефони. Това са неща, които не можем да правим днес. Но ако те искат да ни принудят да го направим, смята, че това ще е много лошо“, каза още Кю.

При друг отговор Кю представи една от най-ясните метафори по проблема. „Ако те поискат да им дадат ключ към задната врата на вашия дом, а ние не разполагаме с него. И тъй като ние нямаме ключа, те искат от нас да сменим ключалката“, обясни Кю.

Той потвърди, че Apple ще обжалва решението пред Върховния съд на САЩ, ако се наложи, и че планира да продължи да подобрява сигурността на своите устройства, посочвайки Apple Pay като пример за продукт, проектиран с фокус върху сигурността.

„Когато правихме Apple Pay, не искахме да разполагаме с номер на кредитна карта, тъй като ако го съхраняваме, някой може да го открадне и след да го ползва навсякъде. Когато ползвате Apple Pay, вместо да ползвате този номер, ние ви предоставяме нов номер всеки път, когато купувате нещо“, обясни Кю.

Въпреки че Кю каза, че говори на испански само със своите кубински родители, а той е направил либерален избор да ползва английска терминология, той успя да проведе цялото интервю на испански. Той добави, че неговите родители са емигрирали в САЩ заради гражданските свободи и демокрация и намекна, че именно това са най-спорните въпроси в случая за Сан Бернардино.

Macworld

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X