Ит Лидери

HPE: Хибридният облак осигурява по-ефективно е-управление

Владимир Владков

В България са постигнати много неща в областта на е-управлението, особено в сравнение с региона, заяви Александър Аксентиевич, мениджър “Hybrid IT Transformation” в Hewlett Packard Enterprise за Югоизточна Европа, по време на форума за е-управление, организиран от ICT Media със съдействието на МТИТС и НСОРБ.

Типичните администрации инвестират независимо една от друга за изграждане на собствена ИТ инфраструктура, а това създава все повече ИТ острови, които трудно се поддържат. „В епоха на ограничени бюджети е трудно да се отговори на очакванията на гражданите и фирмите. Хибридният правителствен облак помага за намаляване на разходите, повишава сигурността на данните, а системите работят по-надеждно“, каза Аксентиевич.

Дали публичният облак може да е решение? „За правителствените агенции цялостното доверяване на публични облачни услуги е немислимо“, казва експертът от HP Enterprise. Според изследване, проведено от HPE и 451 Research сред 1155 организации от различни вертикални сегменти, през следващите 2 години повечето от тях ще инвестират в различна комбинация от частни и публични облачни услуги. При държавната администрация само 22% биха поверили част от услугите си на публичен облак, а 78% ще предпочетат да създадат частен облак. „Нормално е гражданите да не искат МВР да качи техните данни в публичен облак, който дори не се управлява в страната, каза Аксентиевич. - Но някои приложения спокойно могат да бъдат поверени на облачни платформи като Amazon, Alibaba, MS Azure и други, или на местни облачни доставчици”, добави той.

Какво се крие зад хибридния облак? „На първо място хибридната инфраструктура трябва да осигури 100% видимост и контрол“, обясни експертът от HP Enterpise. Някои традиционни приложения, разработени в миналото, е по-добре да стоят в досегашните центрове за данни и да се поддържат от техните специалисти, а не да се пишат наново. Новите системи и приложения могат да бъдат качени в правителствения облак, но да се запази 100% контрол. „Трябва да имате инструменти за автоматично приоритизиране на услугите между няколко ЦОД, като в същото време се знае какво от кого и колко е използвано, така че да се изчисли точно кой ще плати разхода за извършените операции“, обясни Аксентиевич.

Hewlett Packard Enterpise предлага средства за автоматизация на процеса от край до край между няколко центъра за данни, което подобрява ефективността на виртуалния център за данни чрез мощта на аналитичните инструменти. Тези средства оркестрират приложенията и инфраструктурата в хибридния свят, ускорява се доставката на ИТ ресурси за хибридни, облачни и традиционни приложения. „По този начин потребителското изживяване се трансформира според модела за брокер на услугите. Обединеното предоставяне на услуги и поддръжката в цялата хибридна среда се осъществява както за собствените, така и за външните услуги“, добави Аксентиевич. Всичко това се предлага от решението HPE Helion Hybrid Cloud Management.

Той добави, че в региона са стартирани доста инициативи в областта на правителствените облаци. Словения изграждането е приключило през миналата година, в Унгария - преди 2 г., в Молдова е започнало през 2015г., а в Хърватска тепърва се провеждат консултации за реорганизация на ИТ ресурсите. В Сърбия също има такава инициатива, а в Македония се очаква провеждане на търгове през тази година.

Централизираният облак в Унгария е изграден на федеративен принцип, а към него са се свързали няколко министерства (Министерство на финансите, Министерство на земеделието), общини, болници, службата за социално осигуряване. Унгарското МВР също ползва част от федеративния хибриден облак. Създадени са и регулациите, които да го поддържат в работен режим“, добави Аксентиевич.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X