Ит Лидери

Некст Консулт ще внедрява решения на SAP

Computer World

Александър Главчев

Консултантската компания Некст Консулт ООД (Next Consult) официално обяви партньорство с доставчика на бизнес софтуерни решения SAP AG. Статутът става факт чрез придобиване на контролния пакет във фирма ЕсПро ООД (sPro), която е партньор на немския разработчик от 2008 г. От Некст Консулт посочват, че този ход ще им позволи да обхванат “последната миля” в дейностите по подобряването на бизнеса на своите клиенти – интеграцията на технологични решения.

Интересно е да се отбележи, че от създаването си през 2010 г. до началото на 2014 г. на Некст Консулт се позиционираше като независим играч, необвързан с конкретни доставчици на решения. Вместо това от фирмата си бяха поставили за цел да препоръчват на клиентите си подходящи продукти и системи за техните конкретни нужди, както и да ги свързват с конкретни интегратори, които да извършат внедряването.

Преди две години компанията стана сертифициран представител на облачното решение за автоматизация на продажби и обслужване на клиенти Salesforce.com. Новото партньорство със SAP е нова стъпка в посока връзки с конкретни доставчици на решения. Орлин Дочев, управляващ съдружник на Некст Консулт, определели известния “завой” в развитието на фирмата като следствие на натрупания опит.

“В един момент при работата си по стратегическо бизнес консултиране на много клиенти стигаме до внедряване информационна система за постигане на допълнителна ефективност. Провеждаме търг, избираме интегратор, клиентът сключва договор и ние оставаме в ролята на медиатор – мениджър на проекта от страна на клиента, който да управлява внедряването... Отговорността обаче вече не е наша. Ние обаче искаме тази отговорност, защото става дума за наши клиенти. Затова и често се налага да довнедряваме разни неща.”, обясни Дочев. “Ние обаче не можем да сме експерти по всичко, което е на пазара и затова решихме да партнираме с най-добрите от най-добрите. Ще предлагаме само момента в който видим, че клиентът е готов за даденото решение”, допълни още той.


Некст Консулт ще внедрява решения на SAP

© Computer World, Computerworld.bg

Според Румяна Тренчева, регионален директор на SAP South East Europe и изпълнителен директор на SAP България, особено важно за пазара е времето за което продуктите достигат до пазара. По думите й консултантите, които стоят до клиента вече физически не разполагат с времето да предават информацията към външния внедрител, който да поеме проекта. Същевременно процесите по всеобща дигитализация и подмяна на стари системи вече няма как да бъдат водени от чисти ИТ специалисти. Свързаните с всичко това решения се взимат от бизнеса, чиито най-близък партньори и съветници в тази насока са бизнес консултантите. “Поради тази причина смятам, че това което правят Некст Консулт е изключително успешен ход”, заключи Тренчева.


Некст Консулт ще внедрява решения на SAP

© Computer World, Computerworld.bg

По думите на Петър Миленков, партньор “Бизнес развитие” в Некст Консулт и настоящ управител на ЕсПро, споменатите процеси не са нови, но динамиката на технологичните промени се е ускорила значително през последните години. “Всъщност това, което се случи през последните две години не може да се сравнява с последните петнадесет – обясни той. – Освен промените обаче имаме и едни клиенти, които са много объркани. Те усещат какво се случва, но и се чувстват леко загубени и имат нужда някой да им покаже и подбере онези решения, които са наистина адекватни и им носят добавена стойност.”


Некст Консулт ще внедрява решения на SAP

© Computer World, Computerworld.bg

“Сферата, в която сме избрали да се развиваме и консултираме преди всичко е производството, както и управлението на проекти”, обясни Николай Георгиев, един от съоснователите на ЕсПро. По негови думи обвързването с Некст Консулт е продиктувано от нуждата за подобряване търговските умения в ЕсПро. “Внедряването на една ERP система е много по-лесно, когато преди внедрителя през клиента е минал бизнес консултант, който е описал професионално процесите, говорил е с ръководството и е разбрал какво точно очаква то от една ИТ система”, заключи Георгиев.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X