Ит Лидери

Apple блокира първи искащ откуп вирус за Mac в сертифициран софтуер

Computer World

Apple блокира кибер атака, насочена към потребителите на Mac – вирус от вида ransomware, т.е. криптиращ файлове и изискващ откуп за достъп до тях. Интересното в случая е, че това по всяка е първата подобна атака, насочена към компютри на Apple. Обикновено разработчиците на зловреден код търсят “жертви” сред потребителите на по-отворената платформа Windows.

Зловредното приложение бе открито от компанията Palo Alto Networks. В неделя тя докладва, че торент клиентът Transmission за Mac е “заразен” с вируса "KeRanger". От компанията предупредиха потребителите, свалили версия 2.90 на приложението веднага да премината на версия 2.92.

Засега не е ясно как зловредният код е заразил приложението, което е разполагало с необходимия сертификат. Т.е. то може да бъде инсталирано дори ако потребителят не е изключил опцията системата да го предупреждава при опит да бъде активирана програма от несертифициран разработчик.

След като попадне на потребителската машина KeRanger изчаква три дни преди да направи опит за връзка с команден сървър, като за комуникацията използва анонимната система Tor. Вирусът е способен да кодира на 300 вида файлове. Исканият откуп е 1 биткойн (около 404 долара).

Най-надеждният метод за предпазване от подобни атаки, според специалисти, е съхраняването на резервни копия на ценната информация. Наличието на антивирусен софтуер не винаги е гаранция за пълна защитеност.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X