Ит Лидери

Facebook е разследвана за злоупотреба с монополно положение в Германия

Computer World

Антимонополните власти в Германия подозират, че социалната мрежа Facebook се възползва от монополното си положение в сферата за налагане на нечестни правила за поверителност на своите потребители. Стартирана е процедура по разследване срещу ирландското подразделение на организацията, нейното немско представителство и компанията майка в САЩ.

Във Федералния картелен офис (Bundeskartellamt) подозират, че справилата си за поверителност Facebook нарушава немските закони за защита на данните и че по всяка вероятност е налице доминантно положение при социалните мрежи в страната.

Това не е първият сблъсък на компанията с германските власти поради потребителски споразумения. В началото на седмицата регионаллен съд в столицата Берлин я глоби със 100 хил. евро за забавяне при изпълнение на разпореждане за премахване на определени формулировки в правилата за лицензиране на интелектуална собственост.

Въпреки че не всяко нарушение, допуснато от компания в доминатно положение, попада под ударите на антимонополното законодателство, явно властите считат, че използваните от Facebook правила и условия са неправомерно налагани на потребителите, които не разполагат с конкурентна алтернатива на социалната мрежа. Агенцията възнамерява да проучи дали и до каква степен има връзка между клаузите и доминантната позиция на компанията.

“За печелещите от реклама интернет услуги като Facebook потребителските данни са от с огромно значение. Поради тази причина е много важно да се прецени дали потребителите са уведомени по подходящ начин какво количество информация за тях бива събирана”, обяснява Андреас Мунд, президент на Федералния картелен офис.

От Facebook пък заявяват с увереност, че съблюдават законите на Федералната република и че възнамеряват да си сътрудничат с Агенцията.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X