Ит Лидери

Foxconn дава над 6 млрд. долара за мажоритарен дял в Sharp

Computer World

Тайванският производител на електроника Hon Hai Precision Industry (с търговско име Foxconn Technology Group) възнамерява да придобие 65,6% от Sharp Corporation. Някога японската компания бе едно от най-известните имена в областта на електрониката. Наскоро японската компания докладва загуби в размер на 208 млн. долара за третото финансово тримесечие, с което загубите за изминалите 9 месеца наближават 1 млрд. долара.

Тайванците са се съгласили да поемат отговорност за дълговете на Sharp, които са между 500 и 500 млрд. йени (4,2-5 млрд. долара). При това основната част от тази сума трябва да бъде изплатена до края на настоящата финансова година, приключваща през март.

Foxconn сглобява смартфоните iPhone и именно взаимоотношенията с Apple  стоят в основата на сделката с болнавата японска компания, която е един от трите доставчика на дисплеи за устройствата. Междувременно Apple планира да започне да използва OLED екрани в смартфоните си от 2018 г. – технологичен сегмент, който в момента е доминиран от Samsung. Sharp има опит в областта и свежи финансови средства биха й позволили да продължи разработките на нови продукти в тази насока.

Малко след обявяването на готовност за сключване на сделката от Foxconn леко се отдръпнаха, споделяйки че отлагат финализирането й до изчистване на някои нови спънки. Междувременно в Япония върви дебат за това дали властите постъпват правилно, позволявайки придобиването на компания с такова име и дългогодишна история от страна на чуждестранен купувач. Желание да придобие Sharp изявява и местният инвестиционният фонд Innovation Network Corporation of Japan, който е подкрепян от държавата.

Интересно е да се отбележи, че през 2012 г. Foxconn възнамеряваше да купи 10% от Sharp, но сделката пропадна, отчасти заради недоброто финансово състояние на японския производител.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X