Ит Лидери

Бисерка Йовчева от Шуменския университет със специална награда на БАИТ

Владимир Владков

Бисерка Йовчева, преподавател в Шуменския университет "Епископ Константин Преславски" и ръководител на Школа по математика и информатика А&Б – Шумен, получи специалната награда за значим принос от тазгодишното пето издание на конкурса „Наградите на БАИТ 2015“. Отличието й бе връчено от президента Росен Плевнелиев на официална церемония в София Тех Парк. Журито на конкурса определи още 11 награди в категориите публична администрация (държавна – ИС на НЗОК и общинска – община Бургас), Бизнес иновативност (MammothDB за проекта iRate ), STARTUP компания (Алтерко Роботикс, разработила детския часовник MyKi с GSM и GPS ), е-бизнес (Банка ДСК заради приложението „Виртуален чек“), Мобилни решения (Мобайл Системс заради мобилната версия на електронния речник Oxford Dictionary of English) и Развлекателен софтуер (Хемимонт Геймс, разработила екшън-RPG играта Виктор Вран).

Образователната награда на БАИТ за 2015 г. спечели Враца Софтуер Общество, организиращо редица безплатни ИТ курсове и събития в града, включително 9-месечен обучителен курс за 60 курсисти, от които 10 вече са си намерили работа във Враца (8 курсисти) и София (2 курсисти), а две фирми - BGO Software и First Online Solutions вече имат присъствие във Враца и предлагат възможност за професионална реализация на курсистите. Студентската награда бе връчена на Клуба по информационни и комуникационни технологии ( ИКТ клуб) към ТУ – София заради проекта за „умна ръкавица“, наречен Valkyrie (Валкирия). Журналистическа награда бе дадена на Татяна Петрова Величкова-Маринова, водеща на предаването "Преди всички" на програма „Хоризонт“ по БНР, а в категория „Корпоративна и социална отговорност“ бе връчена една поощрителна награда на младата пловдивска фирма Програмиста АД, която само за 2,5 г. се разраства от 3 до 140 служители.


Бисерка Йовчева от Шуменския университет със специална награда на БАИТ

© Владимир Владков, Computerworld.bg

За първи път награждаването на победителите в конкурса „Наградите на БАИТ“ става в открития преди месец София Тех Парк, а конкурсът имаше и две нови партньорства извън ИТ сектора – Уникредит Булбанк и община Пловдив.

„Радвам се, че съм с всички вас на това място. Аз съм реалист и инженер, но освен това съм оптимист. Давам си сметка къде бяхме - преди 2 години на това място беше полуразрушената войнишка столова на казармата на 4 км, а днес виждам първите велосипеди пред новата сграда. Мечтая след няколко години тук да има хиляди велосипеди. Оптимист съм, защото тук всички сме заедно – от политици, банкери, кметове, шефове на големи и малки фирми с официални костюми до младежите с тениски на AC/DC, които са с основна заслуга за прогреса на България и за реализация на талантите ни тук, на родна земя. Младите хора, които са сред най добрите програмисти на планетата, заяви президентът. - Оптимист съм, и защото не само се говори, а и се действа в областта на е-община, е-здравеопазване, е-правосъдие, електронни обществени поръчки, е-правителство. Работи се, на прав път сме, но ми се иска да сме по-бързи, по-ефективни. Няма време за губене. Българските граждани отдавна очакват повече прозрачност при управлението на обществения ресурс."

"Благодаря на държавните институции, които са пионери и водят в тази област, през годините наградихме не една от тях – преди година НАП, днес НЗОК. Това е бъдещето, нека се случи по-бързо. Благодарен съм на парламента, че взе отговорно решение за въвеждане на е-гласуване в България. Българите са свободни, ходят по целия свят и държавата трябва да застане на тяхна страна и и те да могат да ползват своето конституционно право, именно защото са свободни, въоръжени със своите идеи и смартфони", каза още президентът.

"Благодарен на всички, които разбират, че България трябва да вдигне глава и да обяви ИКТ сектора за приоритет. Вие от сектор ИКТ сте най-добрите в региона. Имам самочувствие когато съм в Европа, в региона или в друга точка на света и да знам, че ние българите имаме първата иновационна екосистема в региона. Създадохме 17 000 ИКТ работни места, планираме и да ги удвоим. У нас вече идват програмисти от Украйна, това означава, че вече „дърпаме“ таланти други държави, акумулираме възможностите на други държави. Вие, предприемачите в стратегически отрасъл като ИКТ създавате работни места, давате самочувствие на политиците, на младите хора да останат и да се реализират тук“, добави президентът Плевнелиев.

Той връчи специалната награда за 2015 г. на Бисерка Йовчева, преподавател в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“. „Тя е подготвила едни от най-добрите състезатели по програмиране в България, сред които и най-добрия български състезател за всички времена и трети в свeтовната ранглиста Румен Христов, както и един от най-добрите състезатели от близкото минало - Ростислав Руменов, обяви Плевнелиев. - По нейна инициатива е създаден Есенният турнир по информатика, който от 2009 г. прераства в международен. Създател на уникална методика за обучение по програмиране за начинаещи, известна като „Спираловиден подход в обучението по програмиране“ . Като преподавател в Шуменския университет Бисерка Йовчева е ръководител на студентския отбор по програмиране на ШУ, който многократно е заемал призови позиции на Републиканската студентска олимпиада по програмиране. Нейни ученици имат над 20 златни медала, 23 сребърни от международни олимпиади. От 2011 г. до началото на 2015 г. Бисерка Йовчева играе важна роля в създаването на учебното съдържание и координацията на учебната дейност на „Детската академия на Телерик“. Възпитаници на Бисерка Йовчева учат в MIT, в Кеймбридж, работят в ИТ гиганти като Google, Microsoft, SAP, VMware и др.“, допълни президентът.

„Тази награда е важна е за мен, ценя това признание. Благодаря на колегите, на дъщеря си, но най-голямото признание е любовта на моите ученици. Те ми дават сили да преодолявам трудностите, дават ми енергия да продължа напред след някоя загуба. Наградата посвещавам на моите ученици, благодаря ви, че ви има и заради вас съм тук тази вечер“, каза Бисерка Йовчева.

Тази година евродепутатът и посланик на електронните умения Ева Паунова награди по един представител на победителите в 12-те категории от конкурса с работно посещение в Брюксел. Отличените победители ще посетят европейските институции в Брюксел като в рамките на визитата ще имат възможност да проведат работни срещи на високо ниво с представители на ЕК, евродепутати и неправителствени организации, активни в оформянето на регулаторната рамка на Дигитална Европа. И тази година конкурсът се проведе в рамките на кампанията eSkills for Jobs 2015-2016.

Освен статуетките и грамоти, всички победители в конкурса получават и парични награди под формата на ваучери, срещу чиято стойност имат възможност да закупят стоки или услуги от компании, членове на БАИТ.

Сребърни спонсори на събитието са Майкрософт България и VMWare, а бронзови - Солитрон България, Контракс и Леново България.

Преди години оценявахме 34 кандидатури в 6 категории, а тази година на журито бе многжо трудно, тъй като във всички категории имаше много кандидатури, разнопосочно силни. В някои категории сравнявахме несравними неща, за да изберем най-добрите, каза Петър Иванов, председател на УС на БАИТ и председател на журито за конкурса. Партньори са Digital Europe, НСОРБ, София Техпарк, Национален център за безопасен интернет, Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, LauncHub, Eleven, StartUP,  БНТ, БТА, БНР, IDG.bg, Computerworld и др.

През изминалите няколко години БАИТ се бори за облекчаване на правенето на ИТ бизнес у нас, допълни Петър Иванов. „ИТ бизнесът страда от ужасяващ недостиг на кадри. С администрацията направихме сериозна първа крачка, улеснявайки издаването на сини карти. Този ход е противодействие на изтичането на мозъци от България. Освен това тези „внесени“ ИТ специалисти ще оставят своите пенсионни осигуровки тук, в България, подпомагайки българската пенсионна система. Следваща стъпка е оптимизиране на процеса, съкращавайки срока за издаване или отказ на синя карта“, добави председателят на УС на БАИТ. „Голямата стъпка, която истински ще облекчи пазара на труда, подобряване на системата на образованието. Държавата, инвестирайки в отделните ВУЗ-ове целево за ИТ кадри, след това да има правото на „инвеститорски контрол“ и да проверява колко човека са излезли, каква работа са си намерили и така да се направи системата за ранкинг, допълни Петър Иванов. - Третата тема е за е-управление, леко оптимист за приемане на Закона за е-идентификация, тъй като това ще отпуши процеса по предлагане и ползване на е-услуги в пълен вариант.“


Победителите в конкурса

Образователната награда на БАИТ за 2015 г. бе връчена от евродепутатът Ева Паунова на Враца Софтуер Общество. „Неговата мисия е да създаде ИТ общество във Враца, което чрез качествено образование да даде възможност на врачани да работят предизвикателна и добре платена професия в родния си град, каза Паунова. - Екипът организира безплатни ИТ курсове и събития в града, а чрез дейността си адресира сериозни проблема във Врачанската област, а именно липсата на перспектива за професионално развитие у младите хора в работоспособна възраст; липса на висококвалифицирани кадри, които да отговорят на нуждите на динамичния ИТ бизнес и отваряне на работни места за повече хора в града чрез привличане на работодатели от този бранш.“ Първият 9-месечен обучителен курс на ВСО включва 60 курсисти, включително ученици в гимназия, работещи и безработни, през учебната 2015-16 г. стартира и вторият. В момента общо 10 курсисти са намерили работа – 8 във Враца и 2 в София, а две фирми - BGO Software и First Online Solutions вече имат присъствие във Враца и предлагат възможност за професионална реализация на курсистите. Обучителната програма, ползвана от ВСО, включва материали и методика, базирани на вече съществуващи, но модифицирани и адаптирани обучителни програми (Академия Телерик, „Преподавай като лидер“ на Заедно в час), както и изцяло ново разработени модули от основателите на ВСО. Екипът е провел пет 10-седмични курса „Първи стъпки в програмирането с JavaScript“ в 3 различни училища във Враца, провежда целогодишен курс по програмиране и роботика за деца 5-7 клас. „Враца Софтуер Общество допринасят за това България да стане дигатален център на Европа“, обяви Паунова. Кметът на града Калин Каменов обяви, че най-бедният регион от нас може да се превърне в нова ИТ дестинация, а и във Враца има бивша казарма, която може да се преустрои в Северозападен технопарк.


Бисерка Йовчева от Шуменския университет със специална награда на БАИТ

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Студентска награда на БАИТ за 2015 г. бе връчена от Борислав Борисов от VMware България на Клуба по информационни и комуникационни технологии (ИКТ клуб), който спечели световното състезание на NASA за иновации - Space Apps Challenge с проекта си за „умна ръкавица“, наречен Valkyrie (Валкирия). Чрез ръкавицата потребителят може да управлява своите уреди и устройства в дома си (като телевизор, компютър, лампи и т.н.) отдалечено, да управлява своята кола, да играе разнообразни игри и други посредством жестове, а това може да улесни живота на хората и да помогне на хора с увреждания да извършват действия, които са им непосилни. Проектът е насочен и към космонавтите. Чрез прецизно отчитане на движенията на ръката системата спомага за управлението на електроника и устройства (например на орбиталната станция), като изпраща сигнали към устройства, поддържащи комуникационните протоколи WiFi, XBee, Bluetooth, BLE, UHF Packet Communication, APRS“, обясни мотивите на журито Борислав Борисов.


Бисерка Йовчева от Шуменския университет със специална награда на БАИТ

© Владимир Владков, Computerworld.bg

„С този успех искаме да събудим младите хора и да им покажем какво могат да постигнат с технологиите“, заявиха учредителите на Клуб ИКТ в Технически университет – София. - Вярваме, че сме запалили много млади около нас и ще продължаваме да го правим с едната цел - да изведем България до едно от топ местата за разработка на хардуер и софтуер.“

Другите номинирани в категория Студентска награда бяха Факултет по математика и информатика в СУ "Св. Кл. Охридски” и Хак България.


В категория „Държавна администрация“ проф. Костадин Костадинов, зам.министър на образование и науката, връчи наградата на БАИТ за 2015 г. на НЗОК заради проекта за надстройка на Персонализираната информационна система (ПИС) на касата. Той осигурява преминаване към цялостно електронно отчитане на лечебните заведения, които са договорни партньори на НЗОК. През 2015 г. към ПИС са разработени допълнителни интерфейси за приемане и обработване на пълния набор отчетни документи. Над 25 000 лекари, дентални лекари, лечебни заведения, клинични лаборатории и аптеки, които имат договор с НЗОК, могат чрез уеб интерфейс или чрез уеб услуги (интегрирани с техния медицински софтуер), да предадат на НЗОК отчетните документи, да следят процеса по обработката им в НЗОК и да получат обратна връзка за статуса на отчетите и дали извършените медицински дейности са одобрени за заплащане.


Бисерка Йовчева от Шуменския университет със специална награда на БАИТ

© Владимир Владков, Computerworld.bg

В категория „Общинска администрация“ наградата на БАИТ за 2015 г. бе връчена от Валери Борисов, зам.-министър на транспорта, ИТ и съобщенията на Община Бургас. В общината е внедрена балансирана система, съобразена с новия Общински план за развитие и внедряване на специализиран софтуер за обработка и представяне на данните. „Наградата е признание, че сме направили нещо добро. В бюджетната сфера е по-трудно, а е-управлението и ЕАУ не са едностранен процес, трябва да има желание и у потребителите да ползват тези е-услуги. Въпреки че сме създали условия услугите да се предоставят по е-път, обратна ползваемост не е на нивото, което очакваме“, каза Божидар Кънчев, секретар на Община Бургас.

В категория „Бизнес иновативност“ кметът на община Пловдив Иван Тотев връчи наградата на БАИТ на MammothDB заради проекта iRate. Той е създаден от MammothDB за DHL и изчислява сегашната и бъдещата (до 40 дни) цена за превоз от точка А до точка Б. Системата използва алгоритъм, разработен от младата българска компания, който се съобразява с повече от 1000 фактора, за да изчисли цена с точност до 1% от реалната стойност. „Оценяваме честта да бъдем избрани за първи сред равностойни в този елитен клуб на български иноватори. Радостни сме, че технологията ни, която е от глобално значение и в авангарда на ИТ, е забелязана и у дома. Вярваме, че признание от този вид помага за отбелязване на мястото на България на ИТ картата на света“, коментира Александър Алдев, основател и технически директор на MammothDB.


Бисерка Йовчева от Шуменския университет със специална награда на БАИТ

© Владимир Владков, Computerworld.bg

В категория „Корпоративна и социална отговорност“ журито бе определило поощрителна награда за младата пловдивска фирма Програмиста. Наградата бе връчена от Ивайло Калфин, вицепремиер и министър на труда и социалната политика (МТСП). „Само за 3 г. компанията се разраства от 3 на 140 служители. Всяка фирма, която увеличава служителите си с такъв темп, ще бъде наградена и от МТСП“, заяви Калфин. Фирмата отделя сериозен ресурс за обществено отговорна дейност, като повишава квалификацията на служителите си, участва с преподаватели в ИТ обучения, подпомага специализирани национални школи и университети за наука и технологии.


Бисерка Йовчева от Шуменския университет със специална награда на БАИТ

© Владимир Владков, Computerworld.bg

За STARTUP компания на годината журито на БАИТ определи Алтерко Роботикс. Наградата бе връчена от Иво Русев от Microsoft България. От края на 2015 г. Алтерко Роботикс предлага детски часовник MyKi™ с GSM и GPS, който може да се конфигурира и наблюдава през мобилно приложение за iOS и Android, както и през уеб интерфейс. Местоположението му се определя по GPS или LBS. С часовника могат да се провеждат изходящи и входящи разговори. Часовникът е разработен специално за малчугани между 5 и 10 г. и е алтернатива на личните мобилни телефони и смартфони, а в момента се водят преговори за продажбите му в над 15 страни от Европа, Азия, Латинска Америка, Африка. Маркетинг екипът на компанията го представя тази седмица на Световния мобилен конгрес в Барселона. „У нас виждаме все повече компании, които се ориентират към различни фондове за финансиране. Самите ние предлагаме 4 млн. лв. на стартъпи в България“, добави Иво Русев от Microsoft България.

В категория „Е-бизнес“ отличието тази година е за Банка ДСК и нейният „Виртуален чек”. Наградата бе връчена от проф. Николай Денков, зам.-министър на образованието и науката. Услугата дава възможност на клиентите на банката да осъществят паричен превод между физически лица, като изпращачът трябва да е клиент с активен профил в електронното банкиране DSK Direct, а получателят може да бъде всеки, дори лице без банкова сметка в националната банкова система.


Бисерка Йовчева от Шуменския университет със специална награда на БАИТ

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Реалното получаване на сума от получателя се извърша в клон на Банка ДСК, а на следващ етап ще бъде възможно и изтеглянето на сумата на банкомат на банката. При издаване на виртуален чек услугата генерира код и чек с уникален за системата номер, който се изпраща на получателя чрез SMS. Получателят на виртуалния чек може да осчетоводи своя чек във всеки клон на банката, представяйки на служител в клона трите си имена и кодът, предоставен заедно с виртуалния чек. „По този ефективен начин за броени минути можете да получите сума от 10 лв. до 400лв. в почти всяка една точка на страната, дори и да нямате разкрита банкова сметка. Предвидена е възможност в DSK Direct във всеки един момент преди изтеглянето на сумата от страна на получателя, изпращачът да има възможност да откаже чека.

В категория „Е-бизнес“ бяха номинирани още Витринатабг и MAXCART.

Наградата за „Мобилни решения“ бе връчена от Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор и председател на УС на УниКредит Булбанк, на Мобайл Системс, българска компания, създадена през 2001 г. В момента фирмата държи малко над 20% пазарен дял при мобилните пакети за Android, като основният й продукт е мобилният офис пакет OfficeSuite, който има над 200 милиона потребители в 205 държави. Пакетът се инсталира фабрично на устройствата на технологични лидери като Sony, Amazon, Acer, Alcatel, Toshiba, Sharp, Archos, Polaroid, ViewSonic, Kyocera и други. Награрда бе връчена за електронната версия на английския речник Oxford Dictionary of English.

Нашите софтуерни продукти се ползват от над 200 млн. потребители в целия свят, което ни прави конкурент на Google на световно ниво. Тази награда е доказателство за новото поколение, че има развитие в България и че младите хора могат да останат тук, или дори както направих аз да се върнат тук и да се реализират“, заяви представителят на Мобайл Системс.

От началото на тази година Уникредит Булбанк започна да предоставя финансиране на стартиращи компании у нас, а в края на м.г. Unicredit Group създаде инвестиционен фонд за 200 млн. евро за финтек компании, обяви Левон Хампарцумян.

Останалите номинирани от журито в тази категория бяха Ди Ес Ай ООД и Империя Мобайл ООД.

За „Развлекателен софтуер“ наградата на БАИТ за 2015 г. спечели Хемимонт Геймс. Статуетката бе връчена от Дончо Барбалов, зам-кмет на София. „ИТ индустрията е сред най-желаните инвеститори от общините“, заяви Барбалов. Екипът на Хемимонт Геймс е от над 50 разработчици е създал иновативната екшън RPG игра Виктор Вран, която предлага на играчите уникална бойна система с ударение върху екшън елементите и позволяваща различни стилове на игра посредством свободното избирането на екипировка и комбинация от активни и пасивни умения. Играта се радва на много високо одобрение от над 1000 позитивни ревюта в Steam с общо одобрение за играта от 91% към януари 2016 г. Тя е достъпна на 14 езика, а общият брой на продадени копия до момента надхвърля 75 000.

Другите две номинирани фирми в тази категория бяха Империя Мобайл и Триада Софт.

За „журналистически принос“ Петър Иванов, председател на УС на БАИТ, отличи Татяна Величкова-Маринова, водеща на предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“, БНР. В контекста на eScills for jobs Татяна информира редовно за проблемите и постиженията на ИТ бранша, включително по горещата тема за недостига на ИТ кадри, каза Иванов.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X