Ит Лидери

Частен медицински център в САЩ плати откуп за данните си

Computer World

Здравно заведение в САЩ се съгласи да плати 17 хил. долара на хакери, за да си осигури отново достъп до собствената си компютърна система. Hollywood Presbyterian Medical Center (HPMC) в Лос Анжелис загуби достъп до електронните амбулаторни карти на пациентите си, след като ИТ системата и бе заразена с т.нар. ransomware – зловреден софтуер, който криптира данните до заплащане на откуп.

Обикновено специалистите по информационна сигурност съветват обикновените потребители да не плащат исканите суми. В случая обаче загубата на споменатата информация би била катастрофална за болницата, предлагаща над 400 легла за стационарно лечение.

Липсата на достъп до амбулаторните данни е била установена на 5 януари. Проверка на ИТ отдела на HPMC е установила причината – попаднал мрежата зловреден софтуер.

Въвеждането от строя на информационната система на болницата е довело до значителни неудобства както за медицинския персонал, така и за пациентите. На лекарите се е да използват химикалки и хартия, за да записват историите на заболяванията и факс, за връзка с другите отделения. На много пациенти пък е трябвало да дойдат физически до здравното заведение, за да получат резултатите си от изследвания и анализи, тъй като не е нямало как да ги получат по електронната поща.

Откупът за данните е бил платен в биткойни, като криптовалутата е избрана, тъй като тя позволява анонимно получаване на средствата. Първоначално бе съобщено, че искана сума от хакерите е 9 хил. биткойна (т.е. около 3,6 млн. долара), по късно обаче стана ясно, че са били платени едва 40 биткойна.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X