Ит Лидери

Наградиха инвеститорите на 2015 г.

Computer World

Голямата награда за инвеститор на 2015 г. спечели Минно-обогатителен комплекс „Асарел-Медет“ АД заради вложението си в болницата в Панагюрище „Асарел Панагюрище Здраве“. Общият размер на инвестицията е за над 60 милиона лева. За десети юбилеен път Българската агенция за инвестиции (БАИ) връчи наградите „Инвеститор на годината“ и отличи най-значимите инвестиционни проекти, реализирани в България през изминалата година. Тържествената церемония се проведе на 10 февруари 2016 г. в зала „Роял“ на „София Хотел Балкан“.

Проектът за изграждане на модерен медицински многопрофилен комплекс с високотехнологичен център за лъчелечение в Панагюрище се реализира от „Асарел Панагюрище Здраве“ АД. Модернизираната болница в Панагюрище разполага с техника от последно поколение. Предстои внедряването на двата най-добри за България и за Югоизточна Европа мултимодални медицински линейни ускорителя от най-високия клас в света.

Подгласници в тази категория са „Бер-Хелла Термоконтрол“ - компания, извършваща развойна дейност и производство на електронни панели за климатици на автомобили и „АББ България“ - фирма, занимаваща се с производството на енергетично и автоматизирано оборудване.

Втори в категорията „Инвестиция в човешки капитал“ се класира „Хюлет-Пакард Глоубъл Деливъри България Сентър“ (Hewlett-Packard Global Delivery Bulgaria Center). Глобалният център за изнесени услуги на HP у нас получи първа награда в категория „Създадени работни места с висока добавена стойност“ в наградите „Инвеститор на годината 2011“. На първо място през 2015 г. в „Инвестиция в човешки капитал“ се класира производителят на каучукови уплътнителни системи за автомобилостроенето „Стандард Профил България“ ЕАД, който е разкрил 268 нови работни места пред 2015 г.

Наградата за „Инвеститор в иновативен бизнес“ получи „Уолтопия“. На второ и трето място след победителя се нареждат „Елдоминвест Варна“ - производител и търговец с електродомакински и газови уреди в страната и „Пи Пи Ди България“, която предоставя услуги по създаване, развитие и управление на целия иновационен цикъл на нови лекарствени препарати и лабораторни услуги.

Наградата за „Инвестиция на зелено“ грабна „Удуърд България“ ЕООД (WOODWARD Inc.) за вложението си в общ размер на 9 135 000 лв. в производство на електромеханични компоненти и възли за авиацията.

Приз за „Инвестиция в разширяване на бизнес“ получи производителят на модули за автомобилната индустрия „Костал България“ ЕООД.

Тази година Българската агенция за инвестиции връчи и кристални плакети.

Плакет за успешен стартъп получи младият, но вече с редица постижения и награди на местно и наднационално ниво зад гърба си предприемач Любомир Янчев, собственик на „Мелиса Клаймът“ (Melissa Climate).

Кристални призове получиха още „Мохoук Индъстрис“ за покупката на производителя на керамични плочки „КАИ“ в категория инвестиция в сливане/придобиване и Община Костинброд за орган на местно самоуправление с най-много вложения в страната.

В срока за номинации бяха получени над 70 кандидатури от компании във всички сфери на икономиката, информационните технологии, здравеопазването, изпратени от министерства, областни администрации и общини. След дискусии и оценка по обективна методика до финала на конкурса достигнаха 17 компании, реализирали инвестиционни проекти през 2015 година.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X