Ит Лидери

САЩ и ЕС стигнаха до споразумение, наследник на Safe Harbor

Владимир Владков

Сбогом Safe Harbor, здравей Privacy Shield: това име бе дадено от преговарящите от ЕС и САЩ на сделката, която сключиха във вторник и която разрешава легалния обмен на лични данни между двата региона.

Споразумението EU-US Privacy Shield ще „защити фундаменталните права на европейците, когато техните данни са прехвърляни в САЩ, и ще осигури правна сигурност на фирмите“, заявиха от Еврокомисията в прес съобщение, с което обявиха споразумението.

Реакциите на това споразумение са смесени, като някои смятат, че новата правна рамка няма да успее да защити личната неприкосновеност на европейските граждани. Едуард Сноудън бе сред критиците.

EU capitulates totally on . Interesting, given that they held all the cards. http://europa.eu/rapid/press-release_SPEECH-16-208_en.htm https://twitter.com/SophieintVeld/status/694248520782585856 

Създадено да замени споразумението Safe Harbor, което бе отхвърлено през октомври м.г., новото споразумение налага стриктни задължения на щатски компании за защита на личните данни на европейските граждани. Освен това то изисква по-строг мониторинг от страна на щатското Министерство на търговията и Федералната комисия по търговия, като и двете ведомства ще сътрудничат с европейските власти за защита на данните при оплаквания на граждани на ЕС. Специален омбудсман ще наблюдава хода на оплакванията и запитванията.

И накрая, ще има съвместен годишен преглед, фокусиран върху мониторинга и гарантирането, че поетите ангажименти се спазват.

ЕС и САЩ са близки съюзници, каза Андрус Ансип, вицепрезидент на ЕК, отговарящ за единния цифров пазар. - По важна тема като тази ние трябваше да намерим общи решения. Вярвам, че това ново споразумение е онова, от което Европа има нужда – и нашите граждани, и нашите фирми ще се възползват от него.“

Министърът по търговията на САЩ Пени Прицкер също бе оптимист. „Изминахме дълъг път, но вече сме на една позиция. Това (споразумение) ще даде възможност на цифровата икономика и в ЕС, и в САЩ да продължи да расте“, каза тя.

Като част от споразумението Министерството на търговията на САЩ ще гарантира, че щатски компании публикуват своите ангажименти да защитават личната неприкосновеност на европейците, превръщайки ги в задължение според щатския закон, налаган от Федералната комисия по търговия на САЩ. Освен това всяка компания, която обработва данни за човешки ресурси от Европа, трябва да се ангажира да изпълнява решенията на европейските агенции за защита на данни.

Междувременно САЩ дадоха на ЕС писмени гаранции за първия път, в който се осъществи достъп до данни, че прилагането на закона за националната сигурност ще бъде предмет на ясни ограничения, гаранции и механизми за надзор. САЩ изключиха безразборното масово наблюдение на лични данни, прехвърлени на нейна територия. Годишният съвместен преглед ще включва въпроса за достъпа на националната сигурност с участието на националните разузнавателни експерти от САЩ и Европейски власти за защита на данните.

На следващ етап Еврокомисията даде мандат на Ансип и на Вера Юрова, еврокомисар по правосъдието, потребителите и равенството на половете, да подготвят проект на „адекватно решение“ в следващите няколко седмици. То може да бъде одобрено от EK след консултации с комисията, съставена от представители на страните членки на ЕС. Междувременно САЩ ще направят нужните подготовки за влизане в сила на законовата рамка, на механизмите за мониторинг и за новия омбудсман.

Въпреки че споразумението бе приветствано от щатската Асоциация за директен маркетинг и от президента на Брад Смит, реакциите на другите не бяха толкова ентусиазирани.

Ние спешно се нуждаем от цялостна правна преценка за предпазните мерки, предложени от САЩ, каза Софи Велд, вицепрезидент на Алианса на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ) и говорител на алианса по въпросите на защитата на личните данни. „Правният статут на тези предпазни мерки е много неясен. Изключително съмнително е те да предлагат смислена защита на европейските граждани“, заяви тя.

По същия начин коментира и Джо МакНейми, изпълнителен директор на European Digital Rights. „Императорът се опитва да се облече в нови дрехи, казва той – Обявлението означава, че европейските граждани и фирми от двете страни на Атлантика са изправени пред продължителен период на несигурност, изчаквайки това ново решение да се провали.“

Поне една щатска компания също е скептична. „Европейското становище по отношение на неприкосновеността на данните не са се променили и ние подозираме, че е само въпрос на време Safe Harbor 2.0 да бъде оспорен в съда, каза Йорген Едхолм, CEO на Accellion. - В края на краищата практиката за трансатлантически пренос на данни ще остане противоречива докато има фундаментални различия между мненията на САЩ и ЕС за това кое е по-важно – националната сигурност или неприкосновеността на данните. Не вярваме споразумението Safe Harbor 2.0 да сложи край на този дебат.“

IDG News Service

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X