Ит Лидери

Анализаторите от CBN с позитивни очаквания за ИКТ пазара през 2016 г.

Computer World

Подобряване на ситуацията на ИКТ пазара у нас въпреки сложната икономическа ситуация предвиждат от CBN Pannoff, Stoytcheff & Co за настоящата година. Според анализаторите най-сериозни шансове за ръст са налице в софтуерния сектор, при доставчиците на телеком оборудване, ИТ дистрибуцията, както и при контактните центрове.

От CBN очакват стабилизиране не приходите в телеком бизнеса през настоящата година и дори предвиждат лек ръст, допълнително стимулиран от смяната на собствеността в БТК (Vivacom) и Blizoo.

Също така анализаторите обръщат внимание и на основните технологични тенденции през 2016. Очакванията са на по-силни темпове на развитие да се радват облачните технологии, мобилните приложения, електронните магазини и бизнес софтуера.

Що се отнася до продуктовите тенденции на пазара в страната през 2016 г., се очертава допълнително затвърждаване на водещата позиция на смартфоните, забавянето на продажбите на таблети, в унисон със световната динамика, и връщането на лаптопа като генератор на PC индустрията. От CBN прогнозират още добро развитие и в областта на мрежовите технологии на всички нива – както при пасивното, така и при активното оборудване.

CBN очаква още развитието на ИКТ индустрията в България да задълбочи двете нови тенденции в живота на обществото – ръста на онлайн магазините и платформите за електронно обслужване на клиенти във всички сектори – от банковия до комуналния и телеком сектора. Според анализаторите през годината вероятно ще станем свидетели на по-масово закриване на банкови офиси, гишета и магазини за обслужване на клиенти.

От компанията прогнозират, че до края на 2016-та над 10 хил. компании от 12-те сектора на ИКТ индустрията в България ще генерират приблизително 5,5 млрд. долара приходи, което би позволило ръст в границите на около 5% и съотношения спрямо БВП надхвърлящо 11%.

Целият текст е наличен в блога на CBN.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X