Ит Лидери

София Тех Парк бе открит от президентите на България и Словакия

Computer World

Президентът на България Росен Плевнелиев, президентът на Словакия Андрей Киска, премиерът Бойко Борисов, министър-председателят на Свободната държава Бавария Хорст Зеехофер, европейският комисар по регионална политика Корина Крецу, министри и изпълнителният директор на "София Тех Парк" Елица Панайотова прерязаха официално лентата на първата по рода си иновационна екосистема в у нас.

Това е първата фаза на проекта за изграждане на научно-технологичен парк в София. Стойността му до момента е 50 млн. евро, като 42,5 млн. евро са по ОП „Конкурентоспособност“, а 7,5 млн. евро е национално съфинансиране. През програмния период 2014-2020 г. нови 50 млн. евро ще бъдат инвестирани в научно-технологичния парк.

Ден по-рано България и Словакия подписаха меморандум сътрудничество в областта на иновациите сред малките и средните предприятия. Подписи под документа сложиха изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) Мариета Захариева и генералния директор на Словашката агенция за иновации и енергия Светлана Гаворова.

Официалното откриване бе съпровождано и от конференция, посветена на политиките в подкрепа на иновациите и ролята на научно-технологичните паркове за създаването на икономика, основана на знанието. На нея бяха представени и бизнесите, готови да започнат да работят по съвместни проекти в лабораторният комплекс на парка. По думите на Елица Панайотова комплексът предлага 11 лаборатории, разработени съвместно със Софийския университет, Медицинския университет, Българската академия на науките (БАН) и Техническия университет. Зад създаването му стоят и бизнеси, помогнали в тяхното разработване като концепция и съдържание.

Друг елемент на научно-технологичния парк е т.нар. Инкубатор. В специално заделена сграда услуги ще предлагат представителите на екосистемата, необходима за развитието на една компания – от идеята до утвърден бизнес. Това са акселераторски и сийд фондове и други организации, готови да си партнират със стартъпи. София Тех Парк ще предоставя безплатно на стартиращите компании юридически, счетоводни и маркетинг услуги, което е част от пакета за влизане в инкубатора

Третият елемент на парка е сградата Иновационен форум "Джон Атанасов", която ще служи за място на срещи между хората от различни сфери, с различен опит и с различен поглед върху предприемачеството и иновациите за намиране на допирни точки, обясни още Панайотова.

Интерес заслужава инициативата на Hewlett-Packard Enterprise България и Националния център за суперкомпютърни приложения и Института по Информационно-комуникационни технологии при БАН. В рамките й е изградена суперкомпютърна инсталация, която ще е достъпна за компаниите в научно-технологичния парк.

Споменатите лаборатории, намерили място в парка, се делят на три групи:

  • по 3D прототипиране и 3D виртуална реалност;
  • ИТ-базирани лаборатории в области като киберсигурност и високоизчислителна техника;
  • био и фарма лаборатории.

По думите на Елица Панайотова фокусните области на лабораториите съответстват на стратегията за интелигентна специализация на България.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X