Ит Лидери

Обама поиска помощ от ИТ фирмите в борбата с тероризма

Владимир Владков

Президентът на САЩ Барак Обама търси помощта на технологичните компании в битката с терористичните заплахи, като според него тя навлиза в нова фаза.

Забележките на Обама могат да бъдат разглеждани и в светлината на искането на силовите агенции технологичните фирми да предоставят на правителството средства, чрез които то да има достъп до криптирани комуникации.

В своето обръщение в неделя вечер от Овалния кабинет Обама каза, че „ще увещава лидерите на високотехнологичните фирми и на правоохранителните органи да затруднят терористите при опита им да ползват технологии, за да се измъкнат от правосъдието.“

Обръщението бе направено след като двама нападатели – Саид Ризван Фарук и жена му Ташфин Малик, убиха 14 човека и раниха още 21 при стрелба в центъра за социални грижи в Сан Бернардино, Калифорния.

Правителството е стигнало до извода, че това е било фундаменталистка атака, след като Малик е публикувала във Facebook клетва за вярност на Ислямска държава. Тъй като Интернет все повече изтрива границите между държавите, „ние виждаме нарастващите усилия на терористите да отровят умовете на хората“, каза още Обама.

Президентът на САЩ обаче не предостави подробности за това как администрацията планира да работи с технологичната индустрия в борбата с тероризма. Директорът на ФБР Джеймс Коми наскоро поиска по-задълбочен дебат за криптирането на комуникациите, казвайки, че технологията може да му погне за опази сигурността на хората.

Коми каза през октомври, че щатската администрация би работила по постигането на компромис с индустрията, а няма да се опитва да създава законодателство за противодействие на криптирането на комуникациите, извървашвано от много технологични услуги и доставчици на продукти.

Интернет се разглежда като ключово бойно поле за противодействие на тероризма и това отново бе очевидно в неделната реч на президента Обама. В изявление след речта на Обама председателят на Комисията по външни работи на Долната камара на щатския конгрес Ед Ройс, републиканец от Калифорния, заяви, че „комисията ще засили работата си върху законодателство в борбата срещу употребата на социалните медии от терористи“.

Смята се, че терористите общуват, координират атаки и набират последователи през социалните мрежи и други интернет услуги.

Ройс и други депутати внесоха през септември законопроект в Камарата на представителите, с който изискват доклад от щатското правителство за неговата стратегия за борба с употребата на социалните медии от терористи и за ефективността на тази стратегия.

Технологичните фирми и групите за граждански права се противопоставиха на разреждането на криптирането, цитирайки опасения за личната неприкосновеност. Още след разкритията през 2013 г. на Едуард Сноудън за мащабното подслушване от страна на Националната агенция за сигурност, индустрията и групите за граждански права се борят срещу исканията за предоставяне на информация, обикновено в съчетание фалшиви нареждания, които се разглеждат като опит за посегателство върху личните данни на потребителите.

Колекцията от телефонни данни, събрана от Агенцията за национална сигурност, например бе силно ограничена миналия месец, за да се даде възможност за по-целенасочено търсене в метаданните.

IDG News Service

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X