Ит Лидери

Обществени библиотеки получават 3D принтери

Computer World

Обучение за овладяване на триизмерния печат, моделирането и сканирането преминаха библиотекари ИТ специалисти от различни градове в България. Инициатор на проекта е Фондация „Глобални библиотеки“, като самият курс е проведен във фирма Easy3D.

Според организаторите целта на обучението е да се даде равен шанс на всеки, който има интерес, но няма възможност, да се докосне до новите технологии и да получи възможност да разгърне въображението си в обществените библиотеки. Пилотно 3D принтери и скенери вече са инсталирани и работят в библиотеките „Пейо Яворов” в Бургас, "Искра” в Казанлък и в читалище „Напредък - 1895” в Радомир.

Фондацията съществува от 2013 г. и е приемник на целите и рeзултатите на Програма “Българските библиотеки – място за достъп до информация и комуникация за всеки”, изпълнявана в България в периода 2009 – 2013 г. след предоставено финансиране от Фондация „Бил и Мелинда Гейтс“.

Ден на 3D принтирането

За да отбележи предстоящия Световен ден на 3D принтирането на 3 декември фирма Easy3D обяви ден на отворените врати. Между 14 и 17 ч. всеки, който проявява любопитство към технологията, обещаваща да революционизира производството, изграждайки сложни детайли и уникати пласт по пласт, е добре дошъл да види на място как работи реален 3D принтер и реален 3D скенер, да вземе в ръцете си най-интересните отпечатани предмети, да си представи бъдещето.

Инициативата е за честване на деня на 3D Hubs и е подкрепена от регистрираните в тази общност компании от цял свят. "Общността ни обединява близо 25 хиляди 3D принтера в над 150 страни. Затова мислим, че моментът е дошъл – поясняват организаторите от 3D Hubs. – Идеята е да дадем на всеки по света възможност да види 3D принтирането в действие."

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X