Ит Лидери

HP официално се раздели на две компании

Computer World

Hewlett-Packard официално завърши процеса по своето разделяне на две независими компании. Стратегическата стъпка бе обявена в началото на октомври миналата година. Това е най-съществената промяна за гиганта от придобиването на Compaq с неговите 63,7 хил. служители в сделка на стойност 25 млрд. долара през 2002 г.

Двете нови компании, които официално оперират на пазара са HP Inc. и Hewlett Packard Enterprise. Първата наследява бизнесите по производство на персонални компютри и принтери. Неин ръководител е Дион Уайзлър, който преди разделянето бе начело на поделението “Printing and Personal Systems”. Hewlett Packard Enterprise, както си личи от името, предлага корпоративни ИТ системи. Компанията се управлява от досегашния главен изпълнителен директор на HP – Мег Уитман.

Логото на бившата Hewlett-Packard се наследява от HP Inc. Освен лазерни и мастилено-струйни принтери за домашни и бизнес клиенти, персонални компютри (преносими и настолни), таблети и работни станции компанията възнамерява да развива и наследеното портфолио от патенти в областта на триизмерния печат и др. перспективни технологии.


HP официално се раздели на две компании

© Computer World, Computerworld.bg

Hewlett Packard Enterprise пък се сдобива с нова корпоративна визия. В плановете на организацията влизат по-нататъшното развитие на сървърните продуктите на бившата HP, системите за съхранение, облачните решени, услугите за сигурност и анализи на данни и т.н.

Чрез разделянето на две по-малки и пъргави организации инвеститорите се надяват да сложат край на продължаващия вече четири години спад при продажбите на HP. Мег Уитман, която пое ръководството на гиганта през 2011 г., така и не успя да достигне целевите финансови показатели, като за финансовата 2013-2014 г., приключила на 31 октомври миналата година, компанията отбеляза 1% свиване на приходите и 2% – на печалбите. 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X