Ит Лидери

YouTube пуска платена услуга в САЩ от 28 октомври

Computer World

От 28 октомври сайтът за споделяне на видео материали YouTube пуска платена услуга, съобщиха от компанията в официалния си блог. Тя се казва YouTube Red и ще струва 9,99 долара месечно на потребителите в САЩ, като ще е налице и възможност за безплатно изпробване на предложението в рамките на един месец. За наличност на услугата в други региони засега не се споменава.

За 10 долара месечно потребителите на YouTube Red ще получават съдържание без реклами. Принципна разлика спрямо предишни подобни инициативи на компанията е, че ще е налице съдържание, достъпно само за онези, които си плащат. Потребителите на Red ще получат ексклузивен достъп до някои филми и видео материали, както възможност да се възползват от услугите YouTube Music, YouTube Gaming, както и Google Play Music.

Големите създатели на видео на практика ще бъдат принудени да преминат към новата услуга – съдържанието на тези, които откажат да плащат, ще бъде скрито и ще е достъпно само за човек, разполагащ с директна връзка към конкретните видеа.

От доставчика подчертават, че въпреки пускането на тарифа за платен дoстъп ще бъде запазена и сега наличната възможност за безплатно гледане на видео с реклами, както и възможността обикновени потребители безплатно да споделят съдържание. Доходите от YouTube Red пък ще се поделят между компанията и собствениците на съдържанието.

Плановете на YouTube въвеждане на платен достъп не са нещо ново, като за пръв път информация в тази насока се чу през 2013 г. Също така от компанията нееднократно са споделяли, че за тях е важно да са налице различни модели за разпространение на съдържание и ако организациите настояват за реализиране на възможност за платен достъп, то такава възможност ще бъде осигурена.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X