Ит Лидери

Next Consult иска да развива LEAN обществото в България

Computer World

Александър Главчев

Конференция на тема японската методология LEAN и управленската система 20 Keys (20 Ключа) проведе Некст Консулт (Next Consult). Събитието е част от неколкодневна програма, включваща референтни визити в предприятия, използващи на практика двата управленски подхода, както и бизнес срещи и дискусии. По време на официалното откриване Владимир Каролев, съветник на министъра на икономиката, сподели, че се очаква стартиране на оперативна програма, в рамките на която ще бъдат предвидени средства за компании, желаещи да внедряват и подобни техники. Конференцията се проведе и с официалната подкрепа на Японското посолство в Република България.

По думите на Петър Миленков, партньор “Бизнес развитие” в Next Consult, за присъствие на конференцията предварително са се регистрирали около 150 представители на предприятия – собственици и ръководители. Също така сред гостите имаше и преподаватели от висши учебни заведения, чието присъствие е безплатно. “Искаме да започне да се говори за LEAN и за 20 Ключа на всички нива, за нас е важно студентите да знаят за какво става дума. А това може да стане само ако преподавателите са наясно – обясни Миленков за Computerworld. – Предприятията често казват, че липсват качествени кадри на пазара на труда. Смятам, че ние трябва да помогнем на образователната система да създава такива хора.”

От Next Consult споделят, че планират подобни събития да се провеждат ежегодно. Според Миленков подкрепата на предприятията, където са били проведени референтните визити, е била съществена, което според него е белег, че вече е налице общество, заформило се около споменатите управленски практики и имащо желание да подпомага тяхното навлизане и в други фирми.

Идеята за референтните визити е взета от подобни мероприятия, провеждани в Япония. Те представляват организирани посещения на фабриките на Сенсата Технолоджис България, Фесто Производство България, Либхер - Хаусгерете Марица и Язаки България с цел обмяна на опит. По думите на Миленков делегацията, посещаваща предприятията, се състои от около 50 души. В рамките на мероприятието домакините споделят какво от инструментариума на LEAN практиките внедряват и използват за повишаване ефективността на производството, подобряване на процесите и оптимизиране на разходите.

Сред лекторите на конференцията бяха Тошко Петков (партньор “Бизнес консултиране” в Next Consult), Йохан Банади (управляващ директор на ODI, Южна Африка), Жарко Яковлевич (директор на Epitychia d.o.o., Хърватия), Юрий Самойлов (генерален директор на Business Excellence Ltd., Русия) и Волфганг Фостер (член на борда на директорите  на Lindau Institute, Германия). Също така конференцията се проведе с подкрепата на д-р Йоши Кобаяши, син на създателя на методологията 20 Keys.

LEAN представлява набор техники и инструменти (или дори философия), които позволяват на предприятията да са по-пъргави и по-фокусирани върху резултата, както и да предоставят на клиента онова, което му е необходимо. Това става чрез елиминиране на излишъците, на загубите и на онова, което пречи и не доставя добавена стойност. 20 Keys пък е синтезиран набор от управленски практики, които “отключват” скрития потенциал за ефективност на предприятията в различни области. Например според него, за да е успешен даден бизнес, той трябва да направи така, че всички служители да са ангажирани с общата кауза. Също така, според методологията 20 Ключа, успехът на предприятието може да бъде по-голям ако ръководството му обръща внимание не само на няколко оперативни области, а се стреми да развива и поддържа всички аспекти на неговата дейност.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X