Ит Лидери

Apple загуби патентно дело за чипа A7, може да плати $860 млн.

Владимир Владков

Съдебно жури реши във вторник, че смартфон чипът A7 на Apple нарушава патент, притежаван от Университета на Уисконсин, а производителят на iPhone е осъден плати обезщетение от $862 милиона.

Съдебният иск бе заведен в началото на миналата година, като Apple бе обвинена, че ползва процесорна технология, разработена от учени от университета, в своя чип A7. Той бе ползван в най-новите продукти на компанията по това време, включително в iPhone 5S и iPad Air.

Съдебните заседатели започнаха да изслушват двете страни миналата седмица, а във вторник отсъдиха, че Apple е виновна за нарушаване и на шестте патентни претенции на ищците.

Apple е застрашена да плати максимум $862,4 млн. като обезщетение, според сайта за правни новини Law360, който е взел данните от съдебната заповед. Не е ясно кога точно е било определено обезщетението, но сумата може да бъде намалена след адвокатски намеси.

Apple не отговори на запитванията за коментар на новината, а говорителката на Фондация Wisconsin Alumni Research (WARF), която управлява патентите на Университета в Уисконсин, отказа коментар.

Въпросният щатски патент е номер 5781752 и описва „Table based data speculation circuit for parallel processing computer“ (Схема за предполагаеми данни, базирани на таблица, на компютър за паралелна обработка ). Той е присъден на 4 изследователи от Университета в Уисконсин през юли 1998 г.

Фондация WARF заведе дело и срещу Intel за нарушаване на същия патент. Производителят на процесори обаче уреди извънсъдебно проблема, преди да стигне до съда, като плати на WARF такса от $110 млн. за лицензиране на патента, пише в заповедта на съда по делото срещу Apple.

В своята жалба университетът твърди, че Apple е подала заявки за патенти, в които се цитира патент '752 като предшестващо състояние, което означава, че Apple е била наясно с факта, че ползва чужд патент. В жалбата се казва още, че Apple има заявена политика да не приема лицензни предложения „от външни образувания като WARF, което е довело до завеждане на съдебния иск“.

IDG News Service

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X