Ит Лидери

4 въпроса след сделката Dell-EMC

Владимир Владков

Dell хвърли бомбата на ИТ пазара в понеделник, обявявайки плановете си да изкупи гиганта EMC за зашеметяващите $67 милиарда. Сделката повдигна много въпроси, ето и 4 от най-важните.

1. Къде остава облакът?

Ако приемем, че сделката се осъществи, тя ще направи Dell един от най-големите ИТ доставчици в света, веднага след IBM и Microsoft, но Dell все още ще може да предложи твърде малко в бързоразвиващата се област на облачните услуги. Oracle, IBM и Hewlett-Packard създават отдавна облачни предложения макар и с различен успех, но това не е нещо, което бе във фокуса на Dell, а покупката на EMC няма да го промени. Дали това има значение е отворен въпрос.

Сделката ще направи Dell много по-силен играч в традиционния смисъл на ИТ технологиите. Проблемът е, че бъдещето принадлежи на нетрадиционните играчи“, смята Глен О'Донъл, анализатор от Forrester.

Повечето големи компании използват някаква комбинация от публични и частни облаци, а Dell трябва да покаже, че може да е доставчик за такива организации. Но това не означава, че трябва да оперира свой собствен облак и да се конкурира с Amazon Web Services или Microsoft Azure, това би било скъпоструваща грешка, добавя О'Донъл.

Вместо това Dell може да предоставя конвергентна инфраструктура за изграждане на частни облаци при клиентите, а след това да предложи междуплатформен софтуер, който свързва тези системи с услуги като Azure и AWS. EMC притежава около 80% от VMware, която продава такъв тип софтуер, а Dell разполага с Boomi и други продукти за облачна интеграция.

Освен това Dell продава хардуер на компании, изграждащи облачни услуги, нещо, което шефът Майкъл Дел подчерта на конференцията в понеделник.

Крауфорд Дел Прийт, главен директор проучвания в IDC, не смята, че Dell се нуждае днес от облачна услуга, но все пак прогнозира, че компанията трябва да преразгледа стратегията си след време. Това означава харчене на сериозни суми за нови центрове за данни или други придобивания, като нито едно от двете не е в сред приоритетите на Майкъл Дел сега.

2. Какво ще се случи с партньорството VMware-Cisco-EMC?

EMC се присъедини към Cisco и VMware преди 6 г., за да създадат заедно компанията VCE, която продава конвергентни инфраструктурни системи, комбиниращи изчислителни ресурси, мрежови функции и системи за съхранение в предварително конфигурирани блокове.

Dell и EMC казаха, че това партньорство ще продължи. „Когато се свърже с продуктите и услугите на Dell, нашият VCE бизнес ще расте по-бързо и ще има по-голямо влияние върху индустрията, отколкото всеки от нас поотделно“, заяви в своя блог Джо Тучи, СЕО на EMC.

Но сделката с EMC отваря вратата за Dell и тя ще може да продава повече свои сървъри и мрежово оборудване за тези конвергентни системи, а О'Донъл направо е песимист. „Идеята VCE е мъртва, така смятам“, каза той. Cisco вече намали инвестицията си, отбелязва той, и очаква Майкъл Дел да намали участието и на EMC.

О'Донъл оценява годишните продажби на VCE на около $1 милиард. Те не нараснаха повече, тъй като VCE е партньорство, а не истинска компания, което притеснява потребителите. „Сега Dell има възможност да създаде наистина обединяващ еквивалент и да го направи по-добре“, каза анализаторът.

Дел Прийт вижда по-прагматичен път за Dell. „Не може дори да се сравнява това, което внася Cisco във VCE от гледна точка на мрежово оборудване, казва той, така че не очаквам големи промени в близко бъдеще.“

„По-скоро бих очаквал Dell да се опита да извлече повече полза от такива сделки, но Майкъл е умно момче, той знае, че има нужда от най-доброто мрежово оборудване за тези системи и ще трябва да работи съвместно със Cisco“, смята анализаторът от IDC.

 


3. Какво означава сливането за конкурентите?

Дори партньорството за VCE да продължи, Cisco ще се развива в много по-различна конкурентна среда и това ще предизвика вътрешна дискусия за нейната дългосрочна стратегия.

„Не виждам нищо спешно, но Cisco трябва да помислят усилено върху това с кого ще си партнират и какви евентуални сливания предстоят“, каза Дел Прийт.

„Конвергенцията е мотото на деня, което означава, че Cisco трябва да реши как ще изгражда такива системи и с кого ще си сътрудничи, тъй като EMC вече не е същата компания“, добави той.

Колкото до HP тя щеше да засенчи обединената Dell-EMC, но е в процес на разделянето си на две компании от 1 ноември, а HP Enterprise вече ще е доста по-малко дружество. Главният изпълнителен директор Мег Уитман даде положителен коментар на новината, изпращайки записка до служителите си, че Dell ще плати $2,5 милиарда лихви, само за да приключи сделката, пишат някои издания.

Но сделката само ще увеличи натиска върху HP, която трябва да покаже, че може да увеличи своя собствен бизнес. „Тази сделка вероятно ще ускори графика на HP Enterprise за значими придобивания, тъй като ритъмът на музиката става все по-бърз“, казва Дел Прийт от IDC.

Анализаторът Роб Ендерле, който критикуваше разделянето на HP, е доста по-малко оптимистичен. „Ако сделката се случи, HP ще напълно отнесена, коментира той в своя блог. - Dell изглежда ще много по-цялостен доставчик от HP, а заради осакатяващи съкращения в HP нейните клиенти бързо ще потърсят алтернативи.“

4. Ще има съкращения и в Dell-EMC?

Известни съкращения са неизбежни, но може би не толкова, колкото бихте очаквали при подобна мащабна сделка.

„Със сигурност има някои полезни синергии на разходите, няма да отрека, че няма да има, но има и други фирми в бранша, които са много по-добри при намаляване числеността на персонала“, каза Майкъл Дел малко саркастично по време на конферентния разговор в понеделник . Той вероятно мислеше за HP, която вече съкрати 55 000 работни места, а сега ще премахне още 30 000. Голяма разлика с Dell е, че това е частна компания, така че тя не подложена на такъв натиск като HP да намалява разходите.

Освен това Dell се нуждае от служителите на EMC, за да приключи транзакцията. Dell играе основно в средния пазарен сегмент и иска EMC да й помогне да продава продукти на големи клиенти. Dell се надява също, че собственият й търговски екип ще продаде повече продукти на EMC на по-малките потребители.

Дел Прийт смята, че когато се говори за „синергия на разходите“, това не се отнася до търговците, а по-скоро за бекофис функции като отдел „Човешки ресурси“ например. А това би намалило броя на съкратените след сделката.

IDG News Service

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X