Ит Лидери

Dell преговаря с EMC за евентуално сливане

Владимир Владков

Dell водела преговори за купуването на част или на цялата компанията за корпоративни системи за съхранение EMC, което би било неочаквана и огромна нова глава в историята на PC пазара.

Сливането на двете компании би било една от най-големите сделки в технологичната история, като пазарната оценка на EMC е около $50 милиарда. Евентуална сделка би събрала два от най-важните доставчици на корпоративните ИТ отдели.

Статията за сделката се появи в сряда във в. Wall Street Journal, който цитира неназовани източници, но все пак се прави уточнението, че компаниите може и да не стигнат до окончателно споразумение.

EMC устоя на исканията за разделяне на бизнеса на отделни части, което се наричаше „федерация“ от фирми: EMC Information Infrastructure за решенията за съхранение, RSA за решенията за сигурност, Pivotal за облачната платформа и VMware за виртуализацията. VMware се търгува на борсата, но 80% от акциите й са собственост на EMC.

Шефове на EMC казват, че сегашната структура събира на едно място всички ключови елементи от корпоративните ИТ, а в същото време дава възможност на всяка фирма да прави собствени иновации. Критиците обаче казват, че компанията би имала повече стойност на части. През януари EMC обяви съкращения и разочароваща прогноза за обема на приходите.

Цялостно сливане би съчетало два от малкото останали ИТ гиганти, които се опитват да комбинират всички компоненти от ИТ инфраструктурата – изчислителни машини, мрежови устройства, системи за съхранение и виртуализация. Останалите играчи в тази сфера се броят на пръстите на едната ръка - Hewlett-Packard, IBM, Cisco Systems и Oracle.

Подобна сделка ще бележи нова глава и в историята на Dell, която си създаде доминираща позиция, продавайки персонални компютри, а след това сървъри, но след това бизнесът й започна да залязва, тъй като тези пазари станаха прекалено масови. Тогава се намеси Майкъл Дел и направи компанията частна, като постепенно преструктурира Dell, избягвайки светлините на прожекторите от борсата и натиска на масовите акционери.

IDG News Service

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X