Ит Лидери

Apple заплашена от санкции за “хомосексуална пропаганда” в Русия

Computer World

С глоба до 1 млн. рубли (~26 600 лв.) или преустановяване на дейността за срок от 90 дни е заплашена Apple в Русия заради използване на емотикони с потенциално нетрадиционно сексуално съдържание в iPad и iPhone. Управлението на Министерството на вътрешните работи в Кировска област е започнало дело за нарушение на закона, забраняващ пропагандата на нетрадиционни сексуални взаимоотношения сред непълнолетни, който бе приет в средата на 2014 г.

Според руското издание CNews повод за процедурата са резултатите от проверка на сигнал на местен юрист, според който емотикони, станали достъпни на iPhone и iPad с версия 8.3 на iOS, представляват пропаганда на нетрадиционна сексуална ориентация. Изображенията ще бъдат изучени от експерти към Междурегионалното бюро за съдебни експертизи, които ще преценят дали в тях присъства информация, причиняваща вреда на здравето или развитието на децата.

Глобата в размер на 1 млн. рубли и преустановяване на дейността за 90 дни са санкциите, които законът предвижда при подобно нарушение, когато то е извършено от юридическо лице. Дефиницията в пълния му текст предвижда сакции за: “пропаганда на нетрадиционни сексуални отношения сред непълнолетни, изразяваща се в разпространение на информация, насочена към формиране на нетрадиционни сексуални нагласи у непълнолетните, създаване на привлекателност на нетрадиционните сексуални отношения, изкривена представа за социалната равностойност на традиционните и нетрадиционните сексуални отношения или налагане на информация за нетрадиционни сексуални отношения, предизвикваща интерес към тях”.

Това не е първият случай на подобна жалба в страната, припомня CNews. По-рано депутат от Законодателното събрание в Санкт-Петербург заяви, че Apple трябва да предложи специална версия на iOS, в която да отсъстват въпросните изображения. В противен случай, според него, тя трябва да маркира продукцията си със знак “18+”.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X