Ит Лидери

Тунио Зафер, pCloud: Сигурността е най-важното, върху което работим

Computer World

pCloud е швейцарска компания за облачни услуги за съхранение на данни. Управляващият й екип е български, като в София е и цялото й развойно звено. Тунио Зафер, главният изпълнителен директор на компанията, се съгласи да отговори на няколко въпроса за читателите на Computerworld и разказва за настоящето и бъдещето на pCloud.

Г-н Зафер, pCloud успешно се конкурира с утвърдените световни играчи при облачните услуги за съхранение на данни. Разкажете повече за фирмата.

pCloud се роди като идея в България. Екипът за разработка също е тук. Това са хора със значителен опит при работата по проекти със сериозен, световен трафик и високо потребление.

Компанията е регистрирана в Швейцария, откъдето представя на световния пазар нашите услуги. Разработващият екип продължава да е предимно тук, както и основната част на екипите по маркетинг и продажби. Идеята ни е след получаването на финансирането, което бе обявено преди един месец, да стартираме експанзия на световния пазар. Ще отваряме локални представителства на бизнеса в различни точки на света, чрез които да достигаме по-бързо и лесно до потребителите.

Разкажете повече и за българския офис...

В България екипът на pCloud се състои от малко над 40 души, по-голямата част от които са в отдела за разработка. Тепърва разширяваме екипите за маркетинг и продажби и в момента сме в етап на търсене на нови попълнения.

Стана дума за една от последните новини около pCloud – привличането на инвестиция в размер на 3 млн. долара. Разкажете за този успех.

Това финансиране бе нещо естествено, имайки предвид резултатите, които постигнахме за по-малко от две години – 2,5 млн. регистрации и сериозното развитие на самата услуга, включително стартирането на услугата за криптиране на данни (pCloud Crypto). Последната бе сериозно техническо предизвикателство за нас. Всичко това доведе до един момент, в който инвеститорите започнаха да се интересуват от нас и процесът бе относително лесен. В крайна сметка се спряхме на персонален инвеститор, а не фонд, който е със сериозен опит в ИТ проекти на световния пазар. Мисля, че това, заедно със самото финансиране, ще доведе до още по-добри крайни резултати.

Тенденция в момента е, че много държави започват да изискват данните на местните потребители да се съхраняват на тяхна територия.

Това е нещо, за което се говори вече повече от година, като някои държави вече прилагат такива правила. В настоящия момент те важат само за компаниите, които работят с информация, която представлява лични данни. Т.е. засега не всички доставчици са длъжни да се съобразяват, както и потребителите не са длъжни да избират услуги, които съхраняват техните данни на територията на дадената страна.

Естествено за нас интерес представляват и компаниите, работещи с лични данни на потребителите. Това, което сме започнали да правим, е създаване на локални центрове за данни чрез колокиране на наше оборудване, които да отговарят на тези изисквания. Вероятно първият реализиран такъв ще е в Европа, очакваме да го приключим през първото тримесечие на следващата година. В него потребителите от ЕС ще могат да съхраняват данните си на територията на ЕС. В зависимост от развитието на отделните пазари ще продължим с изграждането на още такива центрове в различни точки на света.

За много компании спънката пред използването на облачни услуги е сигурността. Какво предлага pCloud в тази насока?

Това на практика е най-важното, върху което работим. Всичко, което правим, включително от бекенд софтуера, който разработваме в момента, до най-малката функционалност, която включваме в операционните системи и приложенията за мобилни устройства, както и уеб приложенията, се преглежда много внимателно с акцент върху сигурността. Също така при нас преминават доста одити. Покриваме всички изисквания за информационна сигурност и управление на качеството и сме сертифицирани по ISO 27001 и ISO 9001.


Цялата информация, която се съхранява при нас, се трансферира от крайния потребител до нашите сървъри по подсигурена връзка чрез криптографския протокол SSL. По време на съхранението на данните е налице ясен и точен подход и контрол при достъпа до тях. Вече две години нямаме нито един пробив по какъвто и да е начин. Важна заслуга за това имат колегите, които разполагат с много голям опит в областта. Някои от тях преди това са работили по големи проекти с много натоварен трафик. Тези натрупани с годините знания се прилагат по максимално рационален начин.

Естествено има и потребители, за които допълнителната сигурност е много важна. За тях разполагаме с уникална услуга pCloud Crypto, която представлява криптиране при самия потребител, като паролата и криптографските ключове не напускат неговото устройство. По този начин абсолютно никой, освен въпросния потребител, няма възможност за достъп до информацията. Това води след себе си и някои минуси, като невъзможност за възстановяване на информацията при загуба на паролата. Налице са и спънки по отношение на използваемостта. Когато потребителят качва видео, нашата система се грижи то да бъде транскодирано в различни формати, така че да бъде гледано на всякакви устройства. При криптиране няма как да предложим такава допълнителна услуга, защото ние не знаем какви са файловете. Клиентите, които желаят тази допълнителна сигурност, са наясно със спецификите. Нашата основна задача в случая е да предоставим крипто услуга, която е изключително лесна за използване и в същото време е с най-високо ниво на сигурност.

Често обаче се оказва, че слабото звено в цялата верига не е нещо по техниката, а самият потребител. По какъв начин вие му помагате, така че да намалите възможността той да се изложи на риск?

В момента, в който клиентът прави първоначалната конфигурация на pCloud Crypto например, ние не му позволяваме да въведе парола, която е прекалено елементарна и лесна за разбиване и налучкване. Разполагаме със система, която, без да следи самата парола, разпознава нейната сложност. Естествено правим допълнителни проверки – следим колко пъти даден потребител се опитва да отвори даден файл и дали прави това с грешни пароли.

Ние сме единствената компания в световен план, на която е правен одит на криптографията. Норвежката компания Mnemonic AS, която е специалист в тази насока, ни направи одит и докладът от тяхна страна е безупречен.

Какво предлагате на бизнес потребителите?

Наскоро стартирахме специален план за бизнеса – pCloud Business. Най-общо това е един сторидж, в който компанията може да съхранява всичките си файлове. Достъпът до него е максимално улеснен, като са предвидени различни нива на достъп. pCloud Crypto също е включен в бизнес пакетите. Крайната цел, освен самото съхраняване на данните, е да предложим и възможности служителите и отделите да работят върху файловете, да оставят коментари, да има проследимост и т.н.

Казахте, че набирате работна сила. В същото време у нас се наблюдава глад на квалифицирани ИТ кадри. Каква е ситуацията при вас?

Със сигурност има такъв проблем. Тук идват големи компании, отварят офиси със сериозна развойна дейност и успяват да привлекат голяма част от специалистите. Най-интересното обаче е, че при нас пристигат колеги, които са привлечени от самия продукт, от екипа и от предизвикателството. Ние скачаме на много конкурентен пазар и се опитваме да направим нещо, което наистина е техническо и маркетингово предизвикателство. Реално при нас идват хора, които усещат това и са склонни да се борят. Вероятно затова не ни бе особено трудно да намерим нужните ключови кадри. Междувременно подпомагаме старт-ъп събития, включително конференции на СофтУни. Работили сме и с "Академията на Телерик", откъдето са ни изпращали кадри.

Какво според вас е бъдещето на облачното съхранение на данни?

Посоката на развитие според мен е ясна – всичко отива в посока към облака. Мисля, че всяка технология, всяка мултимедия, всяко устройство по един или друг начин ще бъдат свързани с този облак. Това е така, тъй като устройствата се превръщат просто в инструмент за свършване на дадена работа, докато информацията трябва да бъде достъпна отвсякъде.Ако говорим конкретно за облака, в който ние оперираме, съхранението на файлове, нашата визия за бъдещето е, че след години изобщо няма да говорим за обема на информацията. Това ще е нещо неограничено. По-скоро посоката ще е улесняването на потребителите, предоставянето на максимална сигурност и осигуряването на достъпност отвсякъде без никакви ограничения.

Как българските клиенти възприемат облачните услуги? Различават ли се нагласите към тях тук от тези на развитите пазари?

Не става дума за нагласа, а по-скоро за липса на информация. На запад по една или друга причина бизнесите и крайните потребители са запознати с облачните услуги и ги използват активно. В България може би трябва да се премине през период на запознаване на местните бизнеси и потребители с тази концепция. В момента, в който ние успеем да им представим всички ползи, те стават много по-отворени. Със сигурност идеята за облачното съхранение на данни е нещо, което тепърва ще навлиза у нас. В България има много сериозен бизнес и добра среда за правене на бизнес. Хубавото е, че тази среда е много отворена към технологиите.

Разговора води Александър Главчев

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X