Ит Лидери

HP съкращава 10% от служителите си

Computer World

Нови мащабни съкращения на служители обяви HP. Този път компанията възнамерява да освободи между 25 и 30 хил. свои работници. В момента в нея работят около 300 хил. души.

Реструктурирането ще се проведе в компанията Hewlett Packard Enterprise, която наследява инфраструктурния бизнес, разработката на софтуер и доставката на услуги, след разделянето на HP на две отделни компании, обявено преди една година. Очаква се този процес да бъде завършен през октомври 2015 г. Втората организация, HP Inc., ще се занимава с доставка на компютри и принтери.

“Тези и други промени ще и позволят да създаден по-конкурентна и устойчива структура на разходите в новата компания Hewlett Packard Enterprise”, коментира Мег Уитман, главен изпълнителен директор на HP, която след раделянето ще поеме ръководството на Hewlett Packard Enterprise.

Уитман е част от екипа на HP от 2011 г. и оттогава компанията реализира мащабна програма за съкращения. През 2012 г. организацията обяви планове да съкрати щата си с 25 хил., като после разшири обхвата на реструктурирането до 55 хил. През август т.г. пък Катрин Лежак, финансов директор на компанията, заяви ще се наложи да бъдат съкратени още 5% от служителите.

Съобщението за предстоящите съкращения бе направен заедно с публикацията на финансовите прогнози за Hewlett Packard Enterprise. Намаляването на щата ще икономисва по 2 млрд. долара всяка година и ще й осгури ръст на дълосрочната оперативна рентабилност в размер от 7 до 9 на сто. Напоследък HP докладва постоянен спад в приходите. През последното тримесечие оборотът на компанията се сви с 8%, до 25,3 млрд. долара.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X