Ит Лидери

Festo инвестира 19,2 млн. лв. в ново производство в София

Владимир Владков

19,2 милиона лева влага в нова производствена база в София германският концерн за индустриална автоматизация Festo, който отбеляза тържествено 25 години от началото на своята производствена дейност в България в присъствието на президента Росен Плевнелиев, кметът на София Йорданка Фандъкова, посланикът на Германия Детлеф Лингеман, представители на администрацията и бизнеса на двете държави.

Инвестицията на стойност 19,2 млн. лева ще удвои производствения капацитет на компанията в България, откривайки нови работни места през следващите 3 години. В периода 2015 до 2018 година концернът планира и инвестиции в машини и съоръжения за нови изделия и за автоматизация на производството на стойност 25 млн. лева. „Процесът ще гарантира на „Фесто Производство“ по-голяма гъвкавост и възможности, които са от особена важност при изпълнението на краткосрочни поръчки в голям обем, коментира Георги Атанасов, управител на „Фесто Производство“: „Ние инвестираме и отваряме нови работни места, което е гордост за нас и разбира се, принос за бранша, за София и за България“, добави той.

Новопостроените цехове в столичния жк „Дружба“ са изградени на 8700 кв. м. и са на три нива – логистика, производство и изпитателна лаборатория. Заедно с тях „Фесто Производство“ вече разполага с площ от общо 20 хиляди кв. м. През 2014 г. изработените продукти на годишна база са достигнали близо 10 милиона бройки, което е 27% ръст на продажбите спрямо предходната 2013 г. До края на 2015 г. компанията си поставя за цел да реализира допълнителен ръст от 13%, а очакванията за 2016 г. са още по-сериозни. В момента в производствената база в България се произвеждат сензори, съединителни кабели, вентилни модули, аксесоари и други изделия.


Festo инвестира 19,2 млн. лв. в ново производство в София

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Създадено през 2000 г., „Фесто Производство“ е сред петте най-успешни дъщерни компании на немския гигант с огромен растеж през годините. През 2001 г. оборотът на дружеството в страната е 12,5 милиона лева, а сътрудниците са 155. В края на 2014 г. оборотът достига 86 милиона лева, а високо квалифицираните и мотивирани сътрудници вече са над 600.

„25 години Festo в България е пример за напредък с високотехнологичното си производство и развойна дейност. А това стана възможно благодарение на квалификацията и високата мотивация на всеки един от нашите сътрудници през тези години. Това става в абсолютен унисон с виждането на Festo за изключителното значение на образованието, допълнителното обучение и квалификация, в които компанията инвестира“, каза д-р Улрих Бертолд Щол, заместник-председател на Надзорния Съвет на Festo AG&Co. Концернът Festo AG&Co инвестира над 7% от оборота си в развойна дейност, създавайки над 100 нови продуктови фамилии годишно и патенти за тях. В момента Festo има над 2600 регистрирани и 1300 действащи патента.


Festo инвестира 19,2 млн. лв. в ново производство в София

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Преди 25 години със семейство Щол преценихме, че си струва да инвестираме в производство в България. Но дори ние тогава не сме очаквали този изключителен темп на развитие. Днес празнуват фирмата, бизнес моделът, надеждността, мотивацията и креативността. Благодаря на България за стабилната политика, инфраструктурата и подкрепата към инвеститорите. А ние заедно с колегите в България ще продължаваме да работим по „Индустрия 4.0“ – индустрията на бъдещето“, обеща д-р Еберхард Файт, председател на Управителния съвет на Festo AG&Co.

Festo започва дейност през 1986 г. със създаването на първото си търговско представителство в страната, а през 1990 г. започва същинската производствена дейност след присъединяването на малкото българско предприятие „Пневмоавтоматика”. 3 години по-късно германският концерн става едноличен собственик на „Фесто България“ с малък производствен отдел, който от 1997 г. специализира в производството на сензори и съединителни кабели. 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X