Ит Лидери

Свързан дом, смарт часовници и геймърски PC-та на IFA 2015

Владимир Владков

Ако сте искали да направите „глупавия“ си дом по-умен като си купите модерен телевизор или смарт часовник, търговското изложение IFA тази седмица бе мястото да видите всички нови неща в тази области. Събитието в Берлин подчерта някои от основните тенденции.

Всичко е свързано

Ако на компаниите, които ни ловят с разнообразни джаджи на IFA, може да се вярва, всеки битов електроуред в нашите домове скоро ще е свързан и контролиран през смартфон.

LG Electronics обяви сензора SmartThinQ, който може да се прикачва към съществуващи устройства като перални машини и хладилници, които да ги направи интелигентни. Прикачени към вратата на пералнята например, те могат да ви кажат кога прането е готово. Компанията обяви също свързани фурни и климатици.

Европейският производител AEG също показа свързана фурна с вградена видео камера, така че можете да виждате отдалече кога печеното ви пиле е придобила желаната кафява коричка.

Samsung Electronics пусна нов хъб за домашна автоматизация SmartThings, представи и SleepSense – уред за следене на съня.


Свързан дом, смарт часовници и геймърски PC-та на IFA 2015

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Samsung SleepSense, който бе обявен на IFA 2015, пусна приложение, което помага на потребителите да следят дали спят добре.

Свързаното бъдеще няма да се случи толкова лесно, въпреки че изложителите на IFA правят това с уреди от различни доставчици, като всички заедно „бръмчат“ в перфектна хармония. Те не споменават какво би станало, ако вашата отоплителна система бъде хакната, как ще се използват събраните от тези системи данни или колко сложно може да стане за потребителя, когато множество производители имат свои собствени приложения, за да контролират уредите. Дръжте се здраво, ще има известна турбуленция.

 

По-богат избор за феновете на смарт часовниците

Motorola, Samsung и Asus пуснаха нови смарт часовници и ако има нещо общо между тях, това е по-богатият избор, включително по отношение на размери, дизайн, цветове и каишки.


Свързан дом, смарт часовници и геймърски PC-та на IFA 2015

© Владимир Владков, Computerworld.bg

 Zenwatch2 на Asus

Motorola и Asus показаха два размера на своите часовници, съответно Moto 360 и ZenWatch 2. ZenWatch с правоъгълно дизайн, е разработен с дисплей 1,63 инча или 1,45 инча. Екраните на кръглия Moto 360 са съответно с 1,56-инчов или 1,37-инчов дисплей.

И докато 360 и ZenWatch 2 са базирани на Google Android Wear, Samsung залага на собствената си операционна система Tizen, използвана в Gear S2 и S2 classic.

Samsung се движи срещу течението и чрез ползване на въртящ се жлеб за контролиране на интерфейса. Часовниците ще се доставят от края на октомври.

 

Геймърското оборудване дава известна надежда на PC индустрията

Блуждаейки из залите на IFA 2015, можете да си помислите, че PC индустрията е в цветущо здраве. С появата на Windows 10 производителите се надяват, че новият процесор Skylake на Intel ще им даде нужния тласък на продажбите.

Една група обаче, която се справя добре, е тази, която е ориентирана към геймърите. Acer обяви нови лаптопи Predator, които ще се конкурират с Asus G752.

Acer обяви също любопитния Revo Build, персонален компютър, направен от блокове, наредени един над друг. Базовият модел ще струва €199, когато се появи в магазините в Европа през октомври.


Свързан дом, смарт часовници и геймърски PC-та на IFA 2015

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Revo Build


Следващият ви телевизор ще бъде по-колоритен.

Телевизорите заемаха огромна част от IFA през последните години, а тази година не бе различна. Основната тенденция е допълването с технологията HDR (high dynamic range), която подобрява контраста и цветовото възпроизвеждане.

LG и Panasonic показаха 65-инчови OLED телевизори – съответно 65EF9500 и TX-65CZ950. Качеството на картината на Panasonic изглежда впечатляващо при оптимизираните условия на щанда. Цени не бяха обявени, но можете да сте сигурни, че нито един от моделите няма да е евтин.

Sony също залага много на HDR и каза, че ще надгради съществуващите си 4K телевизори така, че да поддържат технологията. Компанията показа огромен 75-инчов телевизор с дебелина само 15 мм (в най-тънката част) и 4К качество - BRAVIA X91C.

Sony BRAVIA X91C

Sony BRAVIA X91C

Въпреки това дори с телевизор, който е HDR съвместим, няма много съдържание, което да може да се гледа. Amazon е водеща в промяната на тази ситуация. В същото време вграденият в телевизора на Sony 4К процесор X1 интелигентно анализира и премащабира всяко видеосъдържание до резолюция, близка до 4К, без значение дали гледате стандартна телевизия, Blue-ray дискове, DVD или интернет видео клипове. Наличното снимано в 4К резолюция съдържание все още е твърде оскъдно, но вече има много канали с HD резолюция.

IDG News Service

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X