Ит Лидери

IDC: Възстановяване на разходите за ИТ услуги в ЦИЕ

Computer World

Разходите за ИТ услуги в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) излизат от дългия период на стагнация и през 2015 ще отбележат ръст, обяви IDC. Пазарът в споменатия регион (без Русия) ще се развива със среден годишен ръст от 4,8% , като през 2019 г. общият оборот ще достигне 11 млрд. долара. Според анализатора увререността на бизнесите се завръща, като голяма част от компаниите очакват ръст при бюджетите за ИТ услуги спрямо миналата година.

Поддръжката и обученията представляват около една четвърт от разходите за ИТ услуги в региона, като оставт надежден източник на приходи за технологичните доставчици въпреки намаляването маржовете, отчитат още от IDC. След години на стагнация пазарът оптново набира скорост – клиентите се оттласват от чисто поддържащата функция на ИТ в посока иновативни проекти, изискващи нови решения. Услугите за управление на проекти в момента представляват повече от половината от общите разходи за ИТ услуги и те ще са ключови за бъдещия ръст. Традиционните аутсорсинг услуги представляват 40% от разходите, като при тях ръстът се захранва най-вече от увеличаването на интереса към хостваната инфраструктура. От IDC обаче подчертават, че този пазар бива конкуриран от облачния модел за доставака на услуги.

Новата ера при ИТ услугите е по-конкурентна спрямо периода преди финансовата криза, отчитат още анализаторите. След нея клиентите подхождат много по-благоразумно към инвестициите, осзънавайки че много от разходите им преди това не са били чак толкова необходими.

Същевременно увеличаването на броя на доставчиците е безпрецедентно, най-вече в при облачните услуги и т.нар. Трета платформа (приложения за мобилност, социални комуникации, големи данни и анализи). В същото врема вертикалната консолидация е ясно изразена сила на пазара – глобалните играчи придобиват локални системни интегратори. Допълнително частни капиталови инвеститори също проявяват интерес към пазара, най-често навлизайки в него чрез услуги за центрове за данни.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X