Ит Лидери

Русия и Китай ще ползват хакнати данни за засичане на щатски шпиони

Владимир Владков

Чуждите разузнавателни агенции, включително тези на Русия и Китай, си обменят хакнати бази данни, за да открият оперативни работници на САЩ, пише в. Los Angeles Times.

Една от секретните мрежи на щатски инженери и учени, която предоставя техническа помощ на отвъдморските тайни агенции на САЩ, е била компрометирана, според статия от понеделник във вестника.

Чуждестранните разузнавателни агенции са си обменили няколко компрометирани бази данни, информация в които включва приложения с достъп до секретни документи и записи от авиокомпании, чрез които да идентифицират щатски разузнавателни агенти, пише още в статията.

Щатското Бюро за управление на персонала обяви пробив в своята база данни със секретна информация през юни. Пробивът тогава компрометира информация в правителствения формуляр Standard Form 86, 127-страничен въпросник, който разпитва кандидатстващия за работа за предишен опит в армията, криминално досие, дали е хаквал компютри, дали има финансови проблеми и връзки с терористични групи.

Щатските законодатели се притесняват, че пробива във ведомството ще изложи на риск живота на тайните агенти.

Заради компрометирането на данните в бюрото и други подобни случки „най-големият страх е, че тези пробиви не са изолирани инциденти, а част от голяма кампания, чиято цел е да изкара на светло тайните агенти по целия свят“, заяви Кен Уестън, анализатор в компанията за кибер сигурност Tripwire.

Има все повече доказателства, че откриването на шпионите е основният мотив за редица атаки“, добавя той.

Статията поставя някои остри въпроси към правителствените агенции и частния бизнес, казва Уесттън. „Нашите модели за рисковете и заплахите не вземат предвид експоненциалните вреди, които ще настъпят при корелация на данните от няколко пробива, обяснява той. - Големите данни не се ползват само в бизнеса, а и от киберпрестъпниците и шпионските организации, това става все по-очевидно.“

A „огромно количество данни“, което хората доброволно споделят, помага за осъществяването на този вид шпионаж, каза Тим Ърлин, директор ИТ сигурност и стратегия на риска в Tripwire. „Истинските правителствени записи предоставят ключов набор от данни, но когато те се корелират с друга информация, вражеските държави могат да съставят „опасно пълна картина“, добавя той.

IDG News Service

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X