Ит Лидери

Gartner: 3D принтирането се развива благодарение на медицината

Computer World

Технологиите за 3D принтиране се развиват стремително през последните години, като една от най-важните области, където те се прилагат, е медицината. Според доклад на Gartner, наречен „Цикъл на зрелостта на триизмерния печат“, изработването на медицинска техника е достигало „Пика на завишените очаквания“ в техния т.нар. Hype Cycle – един от инструментите, които анализаторът използва за оценка на нови и навлизащи технологии. Същевременно през тази година изготвянето на дентални импланти и части за слухови апарати на 3D принтери се превръща в норма.

На практика всички водещи производители предлагат слухови апарати, изготвени за конкретния пациент, съответно формата на неговото ухо. Преходът от други начини за производство към 3D принтиране е отнело около 2 години. В Gartner са уверени, че не е далеч моментът, когато ще може да се говори за масово навлизане на технологията за производство на продукти в съответствие с индивидуалните изисквания на пациента.

Някои от употребите на 3D принтирането засега са далеч от масовата употреба, но тяхните перспективи вече се усещат. В частност първрите изпитания на разпечатани индивидуални импланти за ендопротезиране на тазобедрени и коленни стави показват, че при тях, в сравнение с протезите изготвени по обичайни методи, се ускорява възтановяването, а самите импланти са с по-добри функционални характеристики. От Gartner прогнозират, че печатането на ендопротези, а също така на медицинска техника, ще започне да се исползва масово през следващите 2 до 5 години.

5 до 10 години пък ще изминат до момента, когато ще може да се говори за масово използване на т.нар. биопечат (3D принтиране на тъкани), но системите за провеждане на съответните изледвания се оказват по-близо до "Пика на завишените очаквания" в Цикъла на зрелостта на Gartner, спрямо 3D печата на органи за трансплантация.

Що се отнася до използването на тези технологии извън сферата на медицината, там също прогресът е стремителен. От доста време 3D принтирането се използва за прототипиране, но според прогнозите на анализатора, че до няколко години тяхната употреба ще се разшири значително. Влияние върху това ще окаже и развитието на системите за триизмерно сканиране, потребителският софтуер за проектиране на изделия, както и пазарът на услуги, свързани с триизмерния печат.

Дори днес вече са факт първите ориентирани към крайния потребител библиотеки с 3D модели и системи за автоматизирано проектиране, които не изискват инженерна квалификация. Същевременно също така падат цените на 3D скенерите, с които лесно могат да се създават сложни модели, и расте количеството предлагани услуги за 3D печатане на продукти.

В началото на цикъла на зрелостта Gartner са поставили 3D печатането на хранителни продукти и средства за защита на интелектуалната собственост. Потребителското 3D принтиране пък, по оценка на алаизаторите, вече е преодоляло Пика на завишените очаквания и се намира в следващия периода на избавяне от илюзиите.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X