Ит Лидери

5 неща, които трябва да знаете за Google и Alphabet

Владимир Владков

Google преструктурира бизнеса си и го премества под шапката на нова компания майка Alphabet, като по този начин шефовете може би се опитват да върнат духа си на стартиращ иноватор.

 

Преструктурирането ще доведе до големи промени е начина в една от най-прочутите световни компании. Но официални лица от компанията не дадоха никаква информация относно този ход, след като съоснователят Лари Пейдж обяви това в своя блог в понеделник.

И така, какво означава това за потребителите и за индустрията?

Джеф Каган, независим анализатор, каза, че ходът на Google прилича на „опъване на бръчките“ на човек на средна възраст. Не е ясно този ход какво ще повлече след себе си.

Ето и 5 неща, които би трябвало да знаете за преструктурирането на Google:

 

Не се притеснявайте

Харесвате търсачката на Google, Maps или вашия Android телефон? Това е чудесно. Няма нужда да се притеснявате за нито едно от тях, засега.

„Не мисля, че ще има промени в продуктите, каза Брад Шимън, анализатор в Current Analysis. - Всички пътни карти, които са създали, ще продължат да действат. Поне в обозримо бъдеще, т.е. около 18 месеца в тази индустрия, всички планове на Google ще се запазят“

Просто е: неща като търсачката и Android са доходоносни източници за Google. Компанията няма причини да ги разбърква точно сега.

„Компаниите периодично трябва да проведат преструктуриране, за да се позиционират за бъдещето, каза Скот Строун, анализатор от IDC. - Не става дума за продукт. Става дума за начина, по който действа светът на бизнеса... Не виждам никакви реални промени в продуктите сега.“

 

Нека Google бъде Google

В момента, в който Google се приспособи към научно-изследователски проекти като автономните коли, Google Glass, дроните умните контактни лещи, компанията ще бъде далеч по-фокусирана върху свързания с Интернет бизнес.

Шефове на Google вече няма да разпределят вниманието си между търсачката и височинните балони, или между Android и финансирането на стартиращи фирми. Вместо това те ще могат да се съсредоточат върху продукти и услуги, които носят пари на компанията, а това означава по-голям напредък в тези области и по-голяма пъргавина спрямо конкурентите.

„Интернет собствеността позволява на Google да бъде финансово по-отговорна и фокусирана върху онова, което прави компанията, каза Шимън. - Тъй като те са навлезли в толкова области, съоснователите Сергей Брин и Лари Пейдж трябва да се сражават с толкова много неща, да мислят за приоритизация и координация. Да оставиш Google на „самотек“ би трябвало да направи компанията по-успешна, тъй като шефовете няма да се тревожат за нея. Те няма нужда да се тревожат за успеха на Google Glass и как те може да се отразят на целия бизнес.“

 

Повече снимки на Луната

Преструктурирането означава още, че научно-изследователските проекти на Google ще получат специалното внимание на свои собствени директори.

С облекчаването на тежките административни задължения, свързани с управлението на колоса Google, научно-изследователският отдел на компанията ще може да отдели повече внимание на неща като балоните за интернет свързаност, Google Fi и носимата електроника.

„Тази нова структура би могла да фокусира вниманието на основателите, както и ресурси върху всички по-малки компании и технологии, които Google погълна или разработи през последните няколко години, каза Дан Олдс, анализатор от Gabriel Consulting Group. - Вероятно ще видим, че тези спомагателни бизнеси ще получат повече власт да определят сами насоката на развитие, което ще доведе до по-бързи иновации и по-голямо влияние на потребителите.“

Шимън е съгласен, добавяйки, че компаниите на Alphabet като Google X, която стои зад проекти като Glass и безпилотните коли, ще имат повече свобода в новата бизнес структура. „Те няма да се притесняват за разпиляване на ресурси от дружествата, отговарящи за генерирането на приходи, казва той. - Проучваният ще имат собствено финансиране. Това ще остави встрани голямата мултинационална компания, а малките стартиращи предприемачески части ще са по-свободни. И ако са фокусирани върху повече проучвания, ще развият повече иновации.“

 

По-щастлив Уолстрийт?

Големите инвеститори на Уолстрийт се надяват, че преструктурирането означава, че те ще получат по-ясен поглед върху начина, по който компанията харчи техните пари и накъде водят тези различни научно-изследователски проекти.

От известно време Уолстрийт притискаше Google да осигури по-голяма прозрачност на финансите си. Колко точно се харчи за височинните балони и за дроните? Какви са очакваните приходи от Google Glass?

Въпреки настояванията на Уолстрийт обаче компанията мълчеше по въпроса. А сега това ще се промени.

Всички фирми под шапката на Alphabet би трябвало да предоставят повече финансова информация. Очаква се Alphabet да сегментира своите финанси с доклада за четвъртото си тримесечие, което трябва да „ощасливи“ Уолстрийт и да вдигне акциите на Alphabet.

„Това ще направи Google по-прозрачна, каза Каган. - Те никога не са били наистина прозрачни и това им причиняваше доста спънки... Google е самото създаване на Силициевата долина. Всеки в Силициевата долина обича младите. Google растеше и остаряваше. Това ще помогне на Google да изглежда по-младежка за инвеститорите, работниците, потребителите и партньорите.“

 

Нов шеф на Google

Като част от преструктурирането Сундат Пичай, който бе вицепрезидент на Google, управляващ Android, Chrome и приложенията на Google, бе избран за главен изпълнителен директор на новата преподредена Google.

„Това е човекът, каза Шимън. - Това е човекът, който ни донесе Android и човекът, който вече управлява „най-дойните“ им бизнеси. Той е харизматичен и определено има нивото на компетентност и самоувереност, което очаквате да видите от компания като Google.“

За човек, който вече е имал големи успехи в Google, Пичай вече може да управлява основния бизнес на компанията без да мисли за другите проекти и как да ги представя пред борда на директорите и пред акционерите.

„С Пичай начело се надявам да видим Google по-фокусирана върху нещата, с които познаваме Google, каза Патрик Муурхед, анализатор от Moor Insights & Strategy. - Пичай ще трябва да постигне още един успешен спринт в социалните медии, които изведоха Google толкова далеч.“

Computerworld, САЩ

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X